28.4.2020. 12:45
0
Zavod za javno zdravstvo krajem marta dao preporuku za nabavku 300 respiratora
Zavod za javno zdravstvo FBiH izradio je plan potreba za nabavku medicinske opreme i zaštitnog materijala krajem marta, i tada je bila procjena za nabavku 300 respiratora, potvrdio je direktor Zavoda Davor Pehar.

"Taj plan potreba je usvojio Krizni štab Ministarstva zdravstva, a onda je proslijeđen u Federalni štab civilne zaštite. Federalni zavod niti ja osobno nismo bili uključeni u nabavku koju vrši Federalna uprava civilne zaštite", kazao je Pehar. 

On je kazao da ne zna cijenu jednog respiratora, te da je iz medija vidio različite cijene respiratora. 

"O svim procedurama ja i Zavod nismo upoznati, procedure postoje a jesu li ispoštvane ili nisu ja ne znam", kazao je Pehar. 

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić kazao je da ne želi komentirati nabavku respiratora, ističući da će Tužilaštvo reći šta ima, a da Ministarstvo zdravstva FBiH nije član Federalnog štaba već samo ima savjetodavnu ulogu.

Za vikend je u Sarajevo dopremljeno 80 respiratora iz Kine, a očekuje se još 20 za šta je Federalna civilna zaštita platila 10,5 miliona KM. Nabavku je vršila firma Srebrena malina koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. I Tužilaštvo KS i SIPA su otvorili predmet kako bi provjerili način nabavke ovih respiratora. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.