29.4.2020. 15:29
0
Sattler kod Čovića: Izbori u Mostaru u oktobru moraju biti održani
U Mostaru je održana press konferencija predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera nakon održanog sastanka.

Čović je kazao da postoji kontinuitet traženja rješenja za ubrzanje evropskog puta BiH posebno u vrijeme koronairusa. 

„Zahvaljujem se EU što su učinili da budemo dio tih integracija. Uključeni smo u sve aktivnosti kada su u pitanju fondovi EU i druge aktivnosti“, kazao je Čović. 

Dodao je da je danas razmatrano kako „zajedno možemo napraviti aktivnosti u radu izvršne i zakonodavne vlasti“.

„Jer ako ne budemo dobro organizirani nakon što prođe ova kriza sa koronavirusom i svim onim to nas čeka teško ćemo se iznijeti sa ionako naglašenim nepovjerenjem i svim onim problemima koji nas opterećuju.“

Jedna od tema bilo je i održavanje lokalnih izbora u oktobru, a Čović je kazao da ukoliko se ne stvore preduvjeti za organiziranje izbora treba razmotriti šta uraditi u takvoj situaciji ili kako samo održati ih u Mostaru s obzirom da se godinama ne održavaju.  

Sattler je istakao da su teme razgovora svakako bile pandemija Covid 19, a danas je uručio i opremu premijeru HNK Nevenku Hercegu.

„EU je tu uz vas, poticajno radi, preko 7 miliona eura izdvojeno za zadovoljavanje medicinskih potreba. Uz očuvanje života vrlo je važo pokrenuti ekonomiju i privredu u kontekstu spašavanja radnih mjesta i kako pomoći preduzećima i njihovom daljem opstanku. EU je izdvojila 70 miliona eura grantova za mala i srednja preduzeća, turizam je jedna od najteže pogođenih grana, drugi dio 250 miliona eura makrofinansijske pomoći za BiH. To je podrška koja će ići kao proračunska sredstva uz napomenu da je BiH najveća korisnica sredstava. To je podrška zbog neizbježnih manjkova koje ćete bilježiti“, kazao je Sattler. 

Kada je riječ o održavanju lokalnih izbora u BiH i ove godine u Mostaru Sattler je kazao da je to prvi prioritet među 14 ključnih prioriteta EU. 

„Iskoristio sam priliku da ohrabrim Čovića da nađu rješenje za održavanje izbora, pravo mjesto je za dogovor i usaglašavanje u Parlamentu ali isto tako postoji presuda Suda u Strazburu da ako ne bude rješenja Ustavni sud može donijeti rješenje. Ja preferiram da to bude kroz Parlament. Govorimo o mogućnostima za građane da ove godine glasaju na lokalnim izborima i u gradu Mostaru“, kazao je Sattler.

Treća tema o kojoj je razgovarano su evropske integracije.

„U Predsjedništvu je postignut dogovor, a imate građane koji se žale zbog sporog procesa evropskih integracija. Predviđa se da to bude proces koji treba da uključi što veći broj aktera imat ćete onu jednu političku radnu grupu ali istovremeno i tijela iz mehanizma koordinacije i nevladinog sektora“, kazao je šef Delegacije EU.

On je kazao da je pozvao Čovića da bude aktivni učesnik ove inicijative, te da ga smatra jednim od najsnažnijih zagovornika EU puta BiH. 

Sattler je kazao da se naredne srijede održava videokonferencija EU samit u Zagrebu te da BiH ide pripremljena i to za vremenski okvir od dvije godine.  

„Ogromna većina građana želi da vidi ovu državu kao dio evropske porodice, te pozivam političke lidere i mlade i civilno društvo da se još uvijek uključe“, kazao je Sattler.   


(Patria)

HDZCovic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.