2.5.2020. 13:05
0
Šepić: EU doprinijela stagnaciji BiH, imenovanje Lajčaka nastavak loše terapije
Najveći problem Bosne i Hercegovine jest zarobljena država, status quo u kojem su etnički lideri oduzeli institucije od naroda i koriste ih u privatne svrhe, izjavio je Patriji Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka.

 "Ono što se zove međunarodna zajednica, a naročito EU, dobrano je kumovala našoj stagnaciji i pogrešnoj dijagnozi, a imenovanje Miroslava Lajčaka od strane Vijeća EU za posebnog izaslanika EU za dijalog između Srbije i Kosova, te za ostala regionalna pitanja Zapadnog Balkana u koji svakako spada i Bosna i Hercegovina, samo je nastavak pogrešne terapije. Lajčak je čovjek statusa quo, takav je bio čitav mandat kao visoki predstavnik, a za ključne domaće saveznike izabrao je Dodika i Čovića, čime je pokazao da mu interesi BiH kao uspješne države nisu bliski", poručio je Šepić.

Dodaje da Lajčakovo imenovanje "potvrđuje inertnost Evrope i jasno i dalje potvrđuje da su Sjedinjene Američke Države bile i ostale naš ključni i strateški sveznik".

"Da se razumijemo, EU i dalje, uz NATO treba biti vanjskopolitički prioritet naše zemlje i važno je zbog nas samih ispunjavati kriterije moderne pravne države, ali imenovati Lajčaka i očekivati naš napredak na tom putu - ravno je utopiji. Volio bih da me Lajčak svojim budućim djelovanjem demantuje, ali nisam optimista u vezi toga", zaključio je Šepić, piše Patria.

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.