3.5.2020. 15:25
3
Ko će voditi istragu o kupovini respiratora: Kažnjavani tužilac Sead Kreštalica postao šef Odjela za privredni kriminal i korupciju!
Bezočno izrugivanje javnosti postaje svakodnevni manir onih koji bi prema toj istoj javnosti trebali iskazati barem kurtoazno poštovanje. Umjesto toga oni drsko uzvraćaju, okuraženi višedecenijskom nedodirljivošću bez obzira na razmjere kriminalnih radnji u kojima učestvujun piše Žurnal.info.

Sanita Alagić, pobočnica Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, nakon tvrdnji da je nabavka respiratora iz Kine “provedena u skladu za važećim zakonima i procedurama” te osude novinara koji previše pitaju, rečenicom objavljenom na instagramu najbolje predočava mentalitet ovovremenske pljačkaške kaste pod stranačkim okriljem.

„Samo vi meni kopajte jamu, kad završite ja ću sebi da napravim bazen“, poručila je Alagić nakon što su je naljutili “novinari koji su počeli da rade posao institucija koje su nadležne”. Cinizam ove izjave možda je i nadmašila onu “sve po zakonu” Nedžada Brankovića .

Druga „pljuska“ javnosti došla je upravo iz institucije nadležne za Solaka, Alagić, Hodžića i ostalu malinarsko-respiratorsku družinu i njihove bravure vrijedne 10,5 miliona našeg novca.

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija imenovala je Seada Kreštalicu za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju.

Tužilac za kojeg je Ured disciplinskog tužioca prije osam godina predlagao udaljenje sa dužnosti, postaje tako čelnik odjela tužilaštva koje bi trebalo istražiti i slučaj nabavke respiratora iz Kine (pre)plaćenih iz federalnog budžeta!

Drugostepena komisija VSTV-a ne samo da svojevremeno nije prihvatila prijedlog o udaljenju, nego je smanjila prvostepenu kaznu, pa mu je u konačnici izrečena mjera smanjenja plate za 20% na period od jedne godine.

Da, tolika je kazna za “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”. Vrhunac svog kontroverznog rada tužilac Kreštalica imao je u slučaju ubistva Dženana Memića na Ilidži, optužujući Ljubu i Bekriju Seferovića da su ovog mladića usmrtili svojim vozilom.

Seferovići su na dva suđenja oslobođeni optužbe, a niz tužilačkih odluka i potezi tužioca Kreštalice ukazivali su da su mnogi detalji i dokazi ovog slučaja ili skriveni ili lažirani.  

O Tužitelju Kreštalici Žurnal je nekoliko puta pisao, od njegove uloge u ublažavanju kazne poznatog lica sarajevskog kriminala Mirze Hatića do “slučajnih susreta” sa optuženima u predmetu Pravda gdje je “glavna zvijezda”  Alija Delimustafić.

I sada, dok čekamo da iz izolacije doma svoga čelnik VSTV-a Milan Tegeltija na harmonici kojom tokom pandemije uveseljava virtuelni puk, odsvira akord koji označava dehibernaciju pravosuđa, trebamo vjerovati da će istraga kupovine respiratora biti potpuna i dosljedna te da krivci ponovo neće biti neki seferovići.

Da povjerujemo kako će tužilaštvo utvrditi odgovornost čelnika federalne vlade, direktora civilne zaštite, vlasnika “Srebrne maline” i utvrditi ko je “podrinjski boss” u pozadini? Neće, naravno.

Podrugljivost  buduće vlasnice bazena ne ostavlja prostora da vjerujemo u suprotno. Oni su naučili da je za tužilaštva “sehara” SDA nedodirljiva, iako se ista nemilice puni od danka koji nam svakodnevno sve više nameću.

Ako to još niste shvatili, pomoći vam nema, ponovo ćete glasati za iste, za njihov paketić od 100g kafe, pola kile “kocke”, a ove godine možda bude i pokoja malina pride, piše Žurnal.info.



(Nermana Crnčalo)

 
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.