7.5.2020. 17:40
0
Mašović potvrdio da postupak još traje: Trojici vojnika OS BiH slijedi nečastan otpust
Postupak koji se vodi protiv tri vojnika Oružanih snaga BiH koji su akteri videosnimka objavljenog na društvenim mrežama početkom marta u kojem u širem društvu pjevaju nedolične, uvredljive i nacionalističke pjesme još uvijek nije okončan. Potvrdio je to za Patriju načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Postupak je pokrenut u drugoj polovini marta, ali je cijeli proces usporen zbog situacije sa koronavirusom s obzirom da su uključene i druge nadležne policijske službe. 

Mašović je kazao da očekuje da će postupak uskoro biti okončan te će trojica vojnika biti nečasno otpušteni iz OS BiH. Do tada su još u aktivnoj službi. 

U skladu sa Pravilnikom i procedurama formirano je Vojno-disciplinsko vijeće koje će izreći sankciju. 

Trojici vojnika 6. bataljona logističke podrške Oružanih snaga BiH Trećeg pješadijskog puka (RS) iz banjalučke kasarne Kozara stavlja se na teret izazivanje nacionalne i vjerske mržnje pa će zbog toga biti najstrožije kažnjeni. Oni su u  jednom banjalučkom kafiću bili u uniformama, konzumirali alkohol te se ponašali protivno Zakonu o službi.

Ranije je za NAP potvrđeno da su u toku izmjene Pravilnika kako bi se u ovakvim slučajevima moglo postupati po skraćenoj proceduri. 

Pripadnici Oružanih snaga BiH koji se nalaze na spornom videu grubo su povrijedili Zakon o službi i Etički kodeks ponašanja profesionalnih vojnih lica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, a koji utvrđuju osnovne etičke i profesionalne standarde ponašanja kojih su se dužni pridržavati sva vojna lica na službi u MO BiH i OS BiH. Radi se o težoj povredi vojne discipline kojom je nanesena ogromna šteta ugledu MO BiH i OS BiH. 


(Patria)

OSBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.