11.5.2020. 20:24
0
Škrijelj: Dodatne rokove mora odobriti ministar, moguće pomjeranje početka akademske godine
Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je za Novinsku agenciju Patria da je 14. aprila kantonalnom kriznom štabu i Ministarstvu obrazovanju proslijedio zahtjev da mu daju saglasnost ili mišljenje da diplomske radove, magistarske i doktorske disertacije organiziraju u velikim učionicama uz dovoljnu fizičku distancu, ali do danas nije dobio odgovor.

“To očekujem da se dogodi. Po tom istom principu mi možemo organizirati i nadoknadu praktične nastave ukoliko budu ovakve okolnosti u FBiH”, kazao je Škrijelj.

Kad su u pitanju junsko-julski rokovi, rektor pojašnjava da ukoliko ne bude dozvoljeno da organizuju ispit u učionicama u amfiteatrima onda će organizirati online za sve one predmete za koje je to moguće te da je to usaglašeno i sa studentima odnosno Studentskim parlamentom. 

“Za one za koje nije moguće, tragat ćemo za drugim modelima kako to da riješimo i to će najvjerovatnije biti prijedlog da se organizira u učionicama u amfiteatrima u manjim grupama iz više puta. Ako ima 100 studenata organizirat ćemo ispit istog dana u 10 grupa po 10 studenata uz nošenje maski i socijalnu distancu”, pojasnio je.

Rektor je kazao da se sada javlja i novi problem, a to je da studenti putem Studentskog parlamenta traže nove uslove odnosno da im se omogući bezuslovan upis u narednu godinu.

“To za sada neće biti moguće jer nema bezuslovnih upisa, svaki upis mora biti po Zakonu i Statutu. Ni rektor ni Senat UNSA ne mogu obećati studentima da će se bezuslovno upisivati kad je u Zakonu i Statutu predviđeno da imaju uslovi za upis u narednu akademsku godinu. Nije realno da studenti očekuju ako je bila online nastava i korona da ćemo mi devalvirati sve kriterije na UNSA. Učinit ćemo sve da studenti ne budu oštećeni, ali nećemo ići na uništavanje kvaliteta na UNSA. Da li će biti dodatnih rokova za ono što oni traže za takvu varijantu ću uvijek biti jer su imali i oni i mi stanje nesreće, ograničeno kretanje, živjeli su u zatvorenom prostoru, psihički su bili dotučeni svi građani ove zemlje i svijeta, te elemente razumijevanja moramo imati i u tom pogledu ćemo pokušati razumjeti i da damo neki dodatni rok. Naravno, taj rok ministar mora odobriti, odnosno osnivač.”

Također, Univerzitet u Sarajevu može prihvatiti da se sa 15 dana ili mjesec kašnjenja započne nova akademska godina odnosno 1. novembra i da se održi nadoknada nastave u julu, septembru, a da im se da rok više prije početka nove akademske godine. 

Osvrćući se na online nastavu koja se provodi na organizacionim jedinicama UNSA-e, rektor ističe da je ona na većini fakulteta urađena jako dobro u odnosu na iznenadno stanje izazvano pandemijom koronavirusa. 

“Mi smo imali neke fakultete koji su za takav oblik učenja na daljinu bili pripremljeni kao što je naš Ekonomski fakultet, njega navodim kao primjer najbolje pripremljenog fakulteta za učenje na daljinu jer oni su to imali ranije, oni su se pripremali za prestižne međunarodne akreditacije i naš Ekonomski fakultet ima akreditacije koje ima 5% ekonomskih fakulteta na svijetu. Oni su za kraće od 72 sata prešli na online nastavu bez ikakvih problema. Nastava je po svojoj prirodi, sadržaju takva da se može online realizirati na najvećem broju predmeta. Za razliku od njih imamo određeni broj fakulteta koji nisu bili pripremljeni za takav oblik nastave i za kojeg nije moguće na takav način kompletnu nastavu realizirati. Primjer su fakulteti medicinske grupacije kao što je Medicina, Stomatološki fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski gdje imamo neke kliničke predmete gdje ima klinička nastava i da bi je studenti savladali moraju biti na klinici. Ne zove se to slučajno klinička nastava, student mora ući na kliniku, biti uz pacijenta, propratiti tretman pacijenta kako bi postao sutra kvalitetan ljekar, stomatolog, farmaceut”, kazao je Škrijelj.

Ti oblici nastave na velikom broju predmeta medicinske grupacije nažalost nisu ni realizirani u punom kapacitetu  kad je u pitanju praktični dio, kaže rektor navodeći da su studenti oštećeni za taj dio realizacije nastave. Nezadovoljan je i organizacijom nastave na Medicinskom fakultetu u ovom periodu. 

“Nismo zadovoljni kao Univerzitet i u ovom času nemamo odgovor kako će se stvari završiti”, kazao je rektor.

Rektor je kazao da će se praktična nastava na nekim fakultetima morati nadoknaditi ali da li će se ta nadoknada moći uraditi do kraja ljetnjeg semestra to zavisi od propisa koje propisuju federalni i kantonalni organi a koje UNSA mora da slijedi.

“Neki naši fakulteti i iz medicinske grupacije kao što je Stomatološki i u ovoj fazi aktivno rade i svoje kliničke predmete na Stomatologiji izvode. Problem ostaje sa nastavom na Kliničkom centru UNSA gdje naši studenti ne mogu ulaziti na KCUS gdje je nastava zaustavljena i prije ostalih oblika nastave što je bio dobar potez tadašnje ministrice i menadžmenta”, kazao je Škrijelj. 


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.