14.5.2020. 16:16
0
"Stav SDA je da Sarajevo nije mjesto za održavanje mise za Blajburg"
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Halid Genjac je danas u Sarajevu izjavio novinarima da se ta stranka više puta oglasila u vezi najavljenog održavanja mise za žrtve Blajburga, dodajući da je mnogo tu nesporazuma, „mnogo je različitog gledanja na isto pitanje“.

- S jedne strane imamo autonomije vjerskih zajednica i njihovog prostora. Mi želimo da se to poštuje. S druge strane imamo temu mise i sve ono što je povezano s događajem i brojnim izvršiocima zločina tokom rata u BiH, a i na prostoru bivše Jugoslavije. Tako da u nizu tih kotraverznih pitanja, stav SDA je bio da Sarajevo nije mjesto u ovom trenutku za održavanje takve mise, s tom temom - kazao je Genjac.    

Dodao je da održavanje mise u Sarajevu, samo po sebi, nosi poruke koje su izvor brojnih nesporazuma.

- Dakle, naš stav je da u ovom trenutku nije trebalo misu u takvom kontekstu održavati u Sarajevu. Istovremeno, pozvali smo građane da se uzdrže u smislu izazivanja bilo kakvih incidenata povodom održavanja mise, pogotovo da se uzdrže od upućivanja bilo kakvih ružnih poruka onima koji nisu odgovorni za održavanje mise. Poručili smo da bi bilo kakvi incidenti izazvali dodatne nesporazume, dodatne tenzije, a to Sarajevu nije potrebno - naveo je Genjac.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.