20.5.2020. 11:44
0
Sjednica CIK BiH: Problemi se gomilaju, para i rješenja nema
U Sarajevu je počela sjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a samo je jedna tačka i odnosi se na probleme u provođenju priprema za Lokalne izbore 2020. godine.

Nakon što je usvojen dnevni red, predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina kazala je da danas neće biti dostavljene posebni dokumenti. 

“Problemi su brojni i predlažem da ih razmatramo sa tri aspekta - osiguravanje finansijskih sredstava, priprema izbora u uslovima pandemije COVID-19 i politički pritisci”, kazala je Bjelica-Prutina.

Elvira Bundalo, šefica Sektora za finansijske i operativne poslove, pojasnila je da je za pokretanje javnih nabavki potrebno pokrenuiti napraviti plan javnih nabavki, najkasnije 60 dana od dana usvajanja finansijskog plana. 

“Mi smo 31. januara dostavili dopis Ministarstvu funansija i trezora vezano za osiguranje sredstava, sa molbom da se maksimalno angažuju po tom pitanju. Odgovorili su nam 10. februara da se priprema nacrt zakona o budžetu”, kaže Bundalo.

Napomenula je da su tražili od Vijeća ministara da se sredstva iz budžetskih rezervi osigraju za izbore. 

“Ministarstvo finansija BiH odgovorilo nam je da se potrebna sredstva za izbore iz rezervi ne mogu osigurati, jer za izbore treba oko četiri miliona, a u rezervama ima manje. 18. maja smo dostavili prijedlog za donošenje posebne odluke”, ističe Bundalo. 

Kada je riječ o pripremi izbora vezano za pandemiju, Ermin Kos, šef Sektora za izbore i informacionokomunikacijske tehnologije istakao je da su pripremili potrebne obrazce i organizovali prijem poziva, prijava i odgovore za glasače izvan BiH.

“Radili smo na aktivnostima popune općinskih i gradskih izbornih komisija i trenutno je nepopunjeno 11 komisija. Organizovali smo rad za političke subjekte”, ističe Kos i govori da su se organizovali u skladu s preporukama rada tokom pandemije. 

Kako kaže za provođenje određenih aktivnosti potrebna su određena sredstva poput štampanja promotivnog materijala, računara, podrške, spiskova, zapošljavanje određenih osoba i slično.

“Da bi ispoštovali ono što je predviđeno zakonom potrebna su finansijska sredstva i zapošljavanje određenog broja osoba”, poručio je Kos.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.