20.5.2020. 18:07
0
Napad Dodika i Čovića na CIK, ne daju novac dok se ne promijene članovi
Predsjednici SNSD-a i HDZ BiH Milorad Dodik i Dragan Čović na današnjoj press konferenciji imali su identičan stav o Centralnoj izbornoj komisiji nazivajući je nelegalnom te prizivajući sud da reaguje nakon imenovanja novih članova CIK-a.

Čović je kazao da će saradnja između HDZ-a i SNSD-a samo jačati nikako slabiti. 

“Za mene je nedopustivo da institucija kakva je CIK da može doživjeti u parlamentu ono što se desilo. Vrlo jasno je kazano da ne mogu biti oni koji su bili na listama ili članovi političkih stranaka članovi CIK-a. Ovo izborno povjerenstvo morat će doživjeti promjenu i očekujemo da se to desi, i ono je za mene nelegitimno kao što je to i “drugi bošnjački član Predsjedništva” i zato imam takav odnos kakav imam”, kazao je Čović.

Dodik je kazao da “nećemo dozvoliti da se u RS provode izbore dok je ovakva CIK.”

“Mi ćemo formirati svoju komisiju. Vlast u RS ima dvije trećine parlamenta i ništa to ne može osporiti. Možemo donijeti Ustav, nemojte da nas neko nagoni na to”, kazao je Dodik.  

“Razgovarali smo o tome da postoje sredstva koja se mogu odobriti za održavanje lokalnih izbora, ali ovdje je problem nelegalno izabrani članovi CIK-a. CIK koja je u mandatu ne može otići sve dok se ne implementiraju rezultati izbora, a to nije učinjeno. Mi nemamo ništa protiv održavanja izbora. Mi se nadamo da će sud poništiti izbor članova CIK-a i tada bi se mogla odobriti sredstva. Ovdje nisu problem sredstva već CIK koja je nezakonito izabrana onda prihvatate situaciju i da izbori budu nezakoniti”, kazao je Dodik.


(Patria)

DodikCovic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.