24.5.2020. 14:00
0
Potpredsjednik FBiH Milan Dunović pisao Sattleru: Čavara je iznio niz neistina
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović uputio je danas otvoreno pismo šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH, ambasaodru Sattleru.

Otvoreno pismo, dostavljeno iz Kabineta Dunovića prenosimo u cijelosti: 

"Poštovani ambasadore Sattler,

Ponukan otvorenim pismom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, osjećam potrebu da Vam se obratim. Naime, moja moralna i zakonska obaveza je da dam pojašnjenja na neistine iznijete u predmetnom pismu, a u cilju zaštite ustavnosti BiH, kao i svih građana, kako Federacije BiH, tako i Bosne i Hercegovine u cjelini. Predsjednik Čavara je naveo niz neistina koje zahtjevaju detaljan osvrt, te vam stojim na raspolaganju za konstruktivan dijalog u cilju izgradnje demokratskog društva u kojem će, po uzoru na svjetske i evropske demokratije, svaki građanin imati jednaka prava. Ovim pismom ću se osvrnuti na niz pogrešno iznesenih tvrdnji predsjednika Čavere, koje predstavljaju prijetnju izgradnji demokratskog društva, a mogu narušiti i evropski put Bosne i Hercegovine. Predsjednik FBiH se prvenstveno stavio u službu zamišljenog zaštitnika jednog konstitutivnog naroda, čime direktno krši Ustav FBiH, a nadalje je naveo da je taj isti narod ugrožen, na način da se Hrvatima ugrožavaju osnovna ljudska prava.

Tu tezu dalje razrađuje iznošenjem mišljenja da tzv. probošnjačke stranke ruše ustavni poredak i pokušavaju urediti državu po mjeri najmnogobrojnijeg naroda. Smatram da ste svjesni činjeničnog stanja u BiH, te da ćete na funkciji koju obavljate postupiti odgovorno i upoznati sve dužnosnike EU o stanju u BiH. Sama Evropska unija je osnovana i funkcioniše na principima vladavine prava i garantu ljudskih sloboda. Netačno je da se jednom narodu u Bosni i Hercegovini ugrožavaju prava, a također je netačno da princip konstitutivnosti uopšte može garantovati prava bilo kome, a naročiti svim građanima, bez obzira na etničko ili vjersko opredjeljenje.

Pozivanje predsjednika Federacije BiH na “islamsku deklaraciju” iz prošlog vijeka, je dobro planirano iskrivljenje činjenica sa ciljem zastrašivanja i širenja islamofobije, što je posebno osjetljiva i opasna tema u multireligijskoj Bosni i  ercegovini, te može biti ozbiljna namjera usporavanja evropskog puta BiH. Predsjednik Čavara očito izjednačava “islamsku deklaraciju” sa programskom deklaracijom jedne političke stranke u BiH, koja je navela da će se zalagati
za “građansku državu”. Ne moram Vam pojašnjavati da su principi građanske država u potpunoj suprotnosti sa onim što navodi predsjednik Čavara, te se koristi sistemom zastrašivanja.

Takvo iznošenje neistina može lošije informisane osobe izvan BiH dovesti u opasnu zabludu. 

Pozivanje na, kako Čavara navodi, otvorene prijetnje hrvatskom narodu u BiH, zbog održavanja antifašističkog skupa na dan održavanja “Bleirbuške mise” je pokušaj satanizacije antifašističkih tekovina na koje su građani BiH ponosni. Također, u svom pismu zanemaruje činjenicu da je ogroman broj Hrvata učestvovao u antifašističkoj borbi. Ispoljavanje vjerskih sloboda je neupitno, ali predsjednik Čavara svojim izjavama misu dovodi u političku konotaciju zbog istovremenog održavanje mirnog antifašističkog skupa. 

Navodeći da je najveća tragedija hrvatskog naroda Bleiburg, predsjednik Čavara pokušava reći da antifašisti hrvatske nacionalnosti ne postoje, da hrvatski narod nije učestvovao u antifašističkoj borbi i da nije pretrpio i ogromne ljudske žrtve. To je opasna manipulacija istorijom koja nanosi nemjerljivu štetu svim građanima BiH, te nas svjesno targetira kao državu čije se antifašističke, demokratske i građanske ideje sada trebaju preispitivati od strane evropskih dužnosnika.

Uvaženi ambasadore, očekujem da aktivno djelujete u tom smislu, jer građani BiH zaslužuju građanske slobode na kojima počiva i sama EU, građani BiH ne žele baštiniti fašističke ideje, građani BIH ne žele dominirati jedni nad drugima u zavisnosti od nacionalne ili vjerske pripadnosti. Građani Bosne i Hercegovine žele živjeti u modernoj, prosperitetnoj, sigurnoj, ekonomski održivoj Bosni i Hercegovini koja će biti punopravna članica Evropske unije, poštujući vrijednosti Unije, a ne srednjovjekovne principe političara kao što je Marinko Čavara"

(Patria) 

BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.