26.5.2020. 10:37
0
Mladić koji je priveden zbog prijetnji kardinalu Puljiću: Prijavila me fašistička grupi "Udruga Urbana Desnica" iz Splita
Haris Pendić koji je na YouTube postavio snimak u kojem je prijetio smrću kardinalu Puljiću zbog mise za Bleiburg oglasio se saopćenjem javnosti. Naime, nakon spornog snimka Pendić je uhapšen.

Ovim pismom Haris Pendić se obraća javnosti da argumentira i pojasni nepravilnosti sistema i nepravde, te javnog linča koji je izvršen nad njim.

Haris Pendić je priveden u 18.05. od strane policije Hercegovačko neretvanskog kantona i predat SIPA-i na daljnje saslušavanje. Ono što je skandalozno u svemu je izvor, koji je prijavio dotičnog, budući da se radi o fašističkoj grupi Udruga Urbana Desnica, čije je sjedište u Splitu u Hrvatskoj. U kakvoj državi živimo, gdje se antifašisti tretiraju kao zločinci dok se fašisti i lopovi ne osuđuju? Haris je doživio javni linč, koji je prouzrokovan brojnim medijima koji su objavili njegov puni indentitet i mjesto gdje živi, čak ga je portal Poskok.info nazvao džihadistom. Unatoč tome sto je dotični u svom videu prozivao i kritikovao sve tri nacionalističke struje na Balkanu. Nakon toga su uslijedile mnogobrojne prijetnje, čak i smrću sa strane fašističkih pokreta - stoji u saopćenju.

U saopćenju se navodi kako u gradu Mostaru gdje živi Haris i dalje se ne održava glasanje tokom izbora. U državi vlada opšti kriminal, malverzacije, nepotizam, nacionalizam i fašizam. 

Pitanje je zašto se onda čudimo da mlada osoba, koja nema nikakvu prespektivu dobije potrebu da se radikalno buni u državi, gdje je sistem očito totalno zakazao. Čini se da bi bilo koji oblik pobune završio optužbom, pitanje je da li postoji uistinu pravo glasa u ovoj državi? Ovom prilikom zahtjevamo od  MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, da poduzme sve mjere i radnje s ciljem dokumentiranja navedenih krivičnih djela koja se odnose na prijetnje upućene prema Harisu Pendiću. U ovom trenutku Harisu je ozbiljno ugrožena sigurnost, te insistiramo od nadležnih organa da se ovaj mladić zaštiti - navodi se.

 

 

(Nermana Crnčalo)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.