26.5.2020. 12:17
0
Peršić: Moguć drugi val pandemije, klima uređaji mogu doprinjeti širenju virusa
Dovoljna epidemiološka situacija je u Federaciji. U posljednja 24 sata testirano je 339 osoba, tri su nova pozitivna slučaja.

„Pozitivni slučajevi dolaze iz ZDK, TK i KS“, kazao je stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

Dodao je da je u FBiH opravljeno 914 pacijenata, a da je aktivnih 73 slučajeva u Federaciji BiH.

„Ukupan broj potvrđenih smrtnih ishoda je 38. 24 preminula pacijenta su bila u dobi iznad 65 godina. Prijetnje i dalje postoji. Svi se trebamo pridržavati ličnih mjera zaštite od ovog virusa.

Prema epidemiološkim procjenama mali broj ljudi je bio u kontaktu s ovim virusom, pa je veći broj građana u riziku. Realno je očekivati da će biti i drugi val epidemije i zato insistiramo na mjerama i pozivamo na opreznost. Pratimo svakodnevno situaciju i nastavit ćemo tako i jedan duži period koji je pred nama“, kazao je Peršić.

Dodao je da u ovoj sedmici očekuju sjednicu Federalnog štaba civilne zaštite na kojoj bi se trebao po preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva desiti i ublažavanje mjera iz treće faze.

„U toj fazi obuhvaćeno je i otvaranje tržnih centara“, kazao je Peršić.

Na pitanje da li upotreba klima uređaja može doprinijeti širenju koronavirusa Peršić kaže:

„Upotreba klima može uzrokovati respiratorne probleme, pa tako može i širenje kovid-19. Rizik je veći što je prostor manji i gdje je više ljudi“, kazao je Peršić.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.