30.5.2020. 15:28
1
Kroz Source.ba objektiv: Protestna šetnja u vrijeme pandemije
Hiljade građana uz pištaljke i podršku zahtjevima mirno je šetala od Baščaršije do Parlamentarne skupštine u protestnoj šetnji koju je organizirala Platforma za progres Mirsada Hadžikadića.

Kolonu predvodi predsjednik Platforme Mirsad Hadžikadić, a prilikom prolaska kroz sarajevske ulice kolona je dočekana aplauzima. 
Osim građana Sarajeva na protestnoj šetnji bili su i građani Banja Luke, kao i drugih bh. gradova. 

Moglo se čuti: "BiH nije privatna država", "Nije siromašna već opljačkana", "Trebaju li novinari biti istražitelji".

Posebna podrška bila je za zdravstvene radnike prolazeći pored Doma zdravlja Vrazova. Na čelu kolone bio je Hadžikadić noseći sa građanima transparent "Dosta je bilo šutnje". 

Jake policijske snage pratile su učesnike današnje šetnje. Šetnja je završila u 12:50 kod Parlamentarne skupštine BiH. Obratio se Mirsad Hadžikadić zahvaljujući svim učesnicima i onima koji su učestvovali u organizaciji šetnje.

"Izašli smo na proteste jer nam ne daju izbore, jer Mostar 12 godina nema izbora, jer kradu izbore. Suočeni smo sa nijemom dikataturom u našoj domovini. Diktatura koja koristi strah i našu šutnju koja je stvorila paralelnu strukturu u odlučivanju, diktatura koja vlada pravosuđem koje postoji samo za građane, a ne diktatore. Diktatura koja služi za finansiranje stranaka, a ne građana. Međunarodna zajednica priznaje parlalelni sistem odlučivanja radeći sa političkim liderima a ne sa institucijama", kazao je Hadžikadić. 

Pročitao je zahtjeve koji će biti upućeni Vijeću ministara BiH, OHR-u. 

- Održati lokalne izbore 15. novembra 2020. godine uključujući izbore u Mostaru. Mostar treba pravedno i dugoročno rješenje.

- Uvesti elektronsko glasanje do općih izbora 2022. godine.

- Izmijeniti Izborni zakon do lokalnih izbora 2020. godine kako bi se uveli vanredni izbori ukoliko vlast nije formirana 6 mjeseci nakon izbora.

- Ispoštovati sve odluke Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava.

- Ukinuti finansiranje stranaka iz budžeta.

- Primijeniti nultu stopu na korupciju.

- Provjeriti sve diplome nosilaca funkcija.

Zatraženo je i usklađivanje palaća u javnoj upravi sa realnim sektorom. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni novi protesti bit će održani 27. juna.  

Hadžikadić je kazao da im je isključena struja na razglasu te se nastavio obraćati na megafon. Nakon što je okončano obraćanje pozvao je učesnike šetnje da posjete Zemaljski muzej i kupe ulaznicu jer ima finansijskih problema te da na taj način pomognu.  (Patria)



Fotografije: Izet Tahirbegović/ Source.ba 

 

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.