1.6.2020. 20:16
0
Cvijanović: Rezoluciju je pisala velika neznalica ili manipulant
Predsjednica RS Željka Cvijanović obratila se poslanicima NSRS pozvavši ih da izglasaju zaključak kojim će potvrditi sve one akte koje su ranije usvojili, a ovaj odbace kazavši da njime može biti načinjena šteta.

Obrazlažući ovu tvrdnju kazala je da ovaj dokument, misleći na rezoluciju, odmiče od ozbiljnih akata koje je usvojila NSRS o ovoj temi, a koji su, ističe, izradili ozbiljni autori. Za autora ove rezolucije kazala je da je ili velika neznalica ili manipulant.

"Problem je ako rezolucija dobije podršku u nekom zakonodavnom tijelu. Šteta je jer se govori da će taj akt biti poslan Evropskom parlamentu, onda to postaje istina jer je poslao neki zakonodavni dom i poslao neki parlament i onda se poništava sve ono o čemu se ovdje govorilo. Postoji tendencija da se pod plaštom nekih totalitarnih režima uključe i oni koji su sijali strahotu na sve strane. Postoji i tendencija da se izjednače nacizam i komunizam, da se naprave nova stradanja kako se ne bi pričalo o starim. Šteta je što se ovdje ne spominje jevrejski i romski narod koji je stradao, da ne govorim o ostalima", kazala je Cvijanović.

Govoreći fokusiranju poslanika na "jasenovačku građu" kazala je da originalna građa ne postoji, a ona koja je prebačena u RS čine fotokopije sakupljane iz drugih arhiva i muzeja u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. Eksponati su, kaže Cvijanović, djelimično iskopani, djeličimično donirani kao poklon od onih koji su preživjeli te strahote, a neki su napravljeni za potrebe muzeja.

Odgovarajući na Borenovićeve tvrdnje kako Muzej holokausta u Washingtonu lažira podatke, kazala je kako su to teške optužbe na račun američke administracije.

Naglasila je kako su svi koji sjede tu osudili misu koja je održana za žrtve Bleiburga u Sarajevu i da nisu tačne konstatacije kako nisu reagovali.

"Za ove što govore o sastancima sa HDZ-om nakon putovanja, vi ste s njima sjedili četiri godine i dijelili vlast. Nikada niste postavili pitanje Čoviću zašto ide tamo (u Bleiburg, op.a.), ovo je krajnje neprincipijelno. Podržavam one koji su rekli da NSRS donese zaključak da ostaje pri aktima koji su ranije doneseni jer su ih ozbiljni autori napravili. Vratimo se temi šta je najbolje za RS", kazala je Cvijanović.

Obratila se i Mirku Šaroviću kazavši kako mu "nije dobacivala" već da je "on mahao prstom prijeteći", a da svojih 20 minuta nije iskoristio jer nije imao šta da kaže.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.