2.6.2020. 11:49
0
Memić i Feraget na sastanku u Vrhovnom sudu FBiH
Porodica ubijenog mladića Dženana Memića već više od 4 godine traga za istinom o smrti svog sina i brata. Ni dva sudska procesa nisu rasvijetlila smrt mladića koji je pod neutvrđenim okolnostima u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio povrede glave od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine.

Tužilaštvo KS podiglo je optužnicu za saobraćajnu nesreću protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a Kantonalni sud u Sarajevu izrekao dva puta oslobađajuću presudu navodeći da nema dokaza da se uopšte dogodila saobraćajna nesreća kao i da povrede na tijelu Dženana Memića ne odgovaraju onima iz saobraćajne nesreće. 

Nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu 13. januara 2020. godine i u ponovnom suđenju oslobodio Seferoviće, Tužilaštvo KS uputilo je žalbu Vrhovnom sudu FBiH. 

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića zatražio je sastanak u Vrhovnom sudu FBiH s obzirom da je u toku i istraga za organizirani kriminal koju vodi Državno tužilaštvo. Iako odluka Vrhovnog suda FBiH ne bi trebala utjecati na istragu koju vodi Tužilaštvo BiH u ovom slučaju, očekuje se da Vrhovni sud FBiH što prije donese odluku po žalbi Tužilaštva KS.

Iz Vrhovnog suda FBiH obavijestili su Memića da će ga zajedno sa advokatom porodice Memić Ifetom Feragetom 9. juna primiti v.d. predsjednice Vrhovnog suda FBiH Ismeta Mujanović. 

Porodica Memić do sada je organizirala dvadesetak protestnih okupljanja, tražila smjenu i podnošenje ostavke glavne kantonalne tužiteljice u to vrijeme Dalide Burzić (a od februara 2019. sutkinje Suda BiH), a zatim Sabine Sarajlija, odustajanje od lažne optužnice, te konačno utvrđivanje istine i procesuiranje svih onih koji su učestvovali u lažiranju dokaza, sakrivanju i podmetanju istih tokom uviđaja u Velikoj aleji, ali i manipulisanju s dokazima dok su neki i nestali iz službenih policijskih prostorija.  

Kako saznaje Agencija Patria u Tužilaštvu BiH aktivno rade na istrazi, a ispitan je veći broj svjedoka koji imaju saznanja o događajima uoči, tokom i nakon 8. februara 2016. godine. U Velikoj aleji tu nić sa Dženanom u društvu bila je Alisa Mutap koja je tokom sudskog procesa samo jednom se pojavila kao svjedok. Njena uloga u cijelom slučaju također nikada nije rasvijetljena iako je akter događaja iz te kobne noći. 


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.