5.6.2020. 15:45
0
Na Aerodrom Sarajevo stigla pomoć UAE, ali je namijenjena Crnoj Gori
Na Aerodrom Sarajevo danas oko 14 sati ipak je sletio avion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa humanitarnom medicinskom pomoći koju šalje supruga šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, potpredsjednika, premijera UAE i vladara Dubaia, šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktouma. No, oprema nije namijenjena za Bosnu i Hercegovinu već za Crnu Goru.

Avion sa medicinskom opremom trebao je stići danas oko 13:30 sati, a planirano je da avion dočeka zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sa predstavnicima Tima za krizne situacije Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Neposredno pred planirano slijetanje javljeno je da je dolazak aviona otkazan, ali je avion ipak sletio. Ispostavilo se da je riječ o donaciji za Crnu Goru, a da je na Aerodrom Sarajevo avion sletio zbog tehničkih razloga, odnosno veličine aviona te da će pomoć biti transportovana Crnoj Gori.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH naveli su da su dolazak pomoći najavili na osnovu obavještenja koje je putem verbalne note dostavila Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata službenim linijama komunikacije.

Kako navode, stigla je predmetna nota Ambasade UAE u Podgorici.

"Predmetnom notom Ambasade UAE u Podgorici, iz koje se nerezidentno pokriva Bosna i Hercegovina, zatražena je dozvola slijetanja za privatni avio operater Boing 747-400 Vlade Dubaija, u kojoj je navedeno da transportuje pomoć za vladu i građane Bosne i Hercegovine.

Slijedom toga, Ministarstvo je izdalo saopštenje sa kojim je upoznata javnost u BiH i iskazalo svoju zahvalnost supruzi potpredsjednika i premijera UAE i supruzi vladara Dubaija, šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum, na neočekivanoj velikodušnoj pomoći po drugi put za građane Bosne i Hercegovine", naveli su.

"Neposredno prije slijetanja aviona, u novoj verbalnoj noti ambasade UAE obaviješteni smo da je korisnik ove pomoći Vlada Crne Gore, a da se sarajevski aerodrom koristi za istovar robe", naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, prenosi N1.


(Admir Oručević)

Pomoc
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.