9.6.2020. 20:00
0
Inicijativa 'Pusti me da tečem' poziva na sjednicu OV-a za spas Neretvice
Općinsko vijeće (OV) Konjic zakazalo je za sutra, 10. lipnja u 10 sati u Konjicu sjednicu na temu "Izgradnja mHE na rijeci Neretvici".

Kako su priopćili iz Građanske inicijative "Pusati me da tečem", kao jedne od zainteresovanih strana za spas rijeke Neretvice, ali i drugih rijeka Bosne i Hercegovine, na najavljenoj sjednici OV-a, predstavnici mjesne zajednice, različita udruženja građana te ekološka udruženja iskoristit će priliku da se očituju o izgradnji minihidroelektrana.

Također, građani će informirati Općinsko Vijeće o postojanju sumnje  u regularnost postupka dodjele dozvola za izgradnju mHE i tražiti od tog Vijeća da u okviru svojih ovlaštenja postupi u skladu s predstavljenim podatcima i zaštiti interese građana, 

Grupa građana okupljena u inicijativi „Pusti me da tečem“ podsjeća kako je Općinsko vijeće Konjic krajem veljače ove godine donijelo Zaključak kojim se između ostalog daje preporuka investitoru (Elektroprivreda BiH) za zaustavljanje radova na izgradnji Mhe,  dok se po ovom pitanju ne organizira tematska sjednica u ožujku ove godine. Suprotno navedenom, izvođač je, napominju, pokušao nastaviti radove.

„Elektroprivreda BiH pribavila je obnovljenu dozvolu iako je morala biti izdana nova! Rok trajanja okolinske dozvole po Zakonu o zaštiti okoliša FBiH je pet godina, ali je Elektroprivreda BiH 2016. godine nakon što je istekao rok okolinskoj dozvoli iz 2011. pribavila obnovljenu okolinsku dozvolu. Međutim, shodno Zakonu o zaštiti okoliša FBiH, nakon isticanja okolinske dozvole, potrebno je izdati novu okolinsku dozvolu, a ne obnoviti staru. Postupak izdavanja nove okolinske dozvole uključuje učešće javnosti, što su nadležni očito imali u cilju izbjeći obnovom okolinske dozvole koja je istekla“, smatraju u Građanskoj inicijativi "Pusti me da tečem".

Iz Inicijative podsjećaju da su na osnovu naprijed navedenih činjenica krajem svibnja ove godine pokrenuli upravni spor radi poništenja produžene okolinske dozvole.


(FENA) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.