12.6.2020. 16:06
0
Senaid Begić: Marinko Čavara urušava ustavni poredak FBiH
Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Senaid Begić jučer je u parlamentarnu proceduru uputio zastupničko pitanje predsjedniku Federacije Marinku Čavari, vezano za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH.

“Marinko Čavara nije udovoljio ustavnoj obavezi predlaganja imena trojice sudija Ustavnog suda FBiH, iako su se za to stekle sve zakonske pretpostavke još u oktobru prošle godine. Na taj način blokira se funkcionisanje Ustavnog suda FBiH i urušava se ustavni poredak u državi”, upozorava Begić.

Naime, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH Čavari je u oktobru mjesecu prošle godine dostavilo listu kandidata za tri pozicije sudije uz Mišljenje Ustavnog suda FBiH, no još uvijek se čeka na njegovo djelovanje.

“Ovakvim grubim zanemarivanjem ustavnih obaveza koje ima kao predsjednik Federacije Čavara je ugrozio funkcionisanje Ustavnog suda u kapacitetu koji je propisan Ustavom FBiH. Umjesto ustavom predviđenih devet, Ustavni sud trenutno broji samo pet sudija. Također, potpuno je blokiran rad Vijeća za zaštitu vitalnih interesa jer ovaj organ nije popunjen ni minimalnim brojem potrebnim za odlučivanje, a što za posljedicu ima nerješavanje tri zahtjeva za zaštitu vitalnih interesa koja su upućena u 2019. godini”, kaže Begić. 

U zastupničkom pitanju Senaid Begić poziva Čavaru da prekine samovolju i počne se ponašati u skladu s funkcijom koju obnaša, a koja u ovom slučaju znači omogućavanje neometanog funkcioniranja Ustavnog suda Federacije i Vijeća za zaštitu nacionalnih interesa.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.