17.6.2020. 10:45
0
Na današnji dan poginuo je heroj BiH Safet Zajko: Dva dana niko nije ima hrabrosti reći borcima da je stradao slavni komandant
Danas je 27. godišnjica pogibije jednog od najvećih sinova Bosne i Hercegovine, ratnog komandanta 2. Viteške motorizovane brigade Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Safeta Zajke.

Čovjek čije ime će se vječno spominjati među bosanskim patriotima, pogođen je smrtonosnim hicima tokom operacije izviđanja na Mijatovića kosi, na brdu Žuč, u općini Novi Grad, a ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, zajedno sa ostalim komandantima i saradnicima poput Envera Šehovića i Safeta Isovića i drugih velikana.

Zajko predstavlja jednog od simbola odbrane Sarajeva, spada u red onih koji su sve dali za odbranu domovine, voljene BiH.

Zajko je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a ukazom Predsjedništva RBiH od 14. aprila 1994. godine odlikovan je i ordenom heroja. U januaru 1996. posthumno mu je dodijeljen i čin brigadnog generala.

Borci su se sjećali da se Zajkino tijelo gotovo krilo dva dana. Niko nije ima hrabrosti reći borcima da je stradao slavni komandant, prenosi Oslobođenje. 

 

(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.