17.6.2020. 15:19
0
Za Borjanom raspisana Interpolova potjernica zbog ratnih zločina kod Bihaća
Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu za Gojkom Borjanom, osumnjičenim za ratni zločin počinjen na lokalitetu Hrgar kod Bihaća.

Iz Tužilaštva BiH su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveli da se Borjan sumnjiči za zločine u jami Bezdana kod Hrgara.

“Iz jame su poslije rata ekshumacijom izvađeni posmrtni ostaci 83 osobe, od kojih je 65 identificirano. Do sada je u vezi sa zločinom nad jamom Bezdana – kod Hrgara, Tužilaštvo BiH podiglo više optužnica”, naveli su iz Tužilaštva, dodavši da su po tim optužnicama donesene i neke osuđujuće presude za ovaj zločin.

Sud BiH je 2017. godine proglasio krivim Sašu Ćurguza, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), zbog učešća u ubistvu najmanje 11 zarobljenika iz Ripča 1992. godine koji su bačeni u jamu Bezdana, te zbog nečovječnog postupanja osudivši ga na kaznu zatvora od 14 godina.

U presudi Ćurguzu spominje se osoba po imenu Gojko Borjan, kao i u presudi Željku Stanareviću, kojeg je Sud BiH osudio na 13 godina zatvora proglasivši ga krivim da je u ljeto 1992. na lokalitetu Hrgar učestvovao u ubistvima najmanje deset civila bošnjačke nacionalnosti, koji su prethodno bili zatočeni u mjestu Ripač.

Sa Stanarevićem je za ovaj zločin bio optužen i Dragan Dopuđa, no njegov predmet je razdvojen jer je nedostupan bosanskohercegovačkim pravosudnim organima.

Dopuđa je 2016. godine videolinkom iz Beograda svjedočio u korist Stanarevića, potvrdivši tada da ga optužnica tereti za strijeljanje u Hrgaru, navodeći da “nema saznanja ko je to počinio”.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.