23.6.2020. 20:22
0
Kreiranje tržišta rada od ključnog značaja za napredak svakog društva
Predstavnici UNDP-a i Ekonomskog instituta Sarajevo prezentirali su danas na sjednici Vijeća za reformu tržišta rada i razvoj ljudskih potencijala na području Kantona Sarajevo analizu tržišta rada, te rješenja za stvaranje inkluzivnog tržišta rada u Kantonu Sarajevo.

Analiza je predstavljena premijeru KS Mariu Nenadiću, ministrici za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasni Agić i ministru privrede Drašku Jeličiću.

Tokom sjednice, akcent je stavljen na velike probleme tržišta rada u BiH, pa i u Kantonu Sarajevo. Ti problemi sežu puno dalje od šema za poticaj i grantova podrške. Radi se o neadekvatnoj ponudi radne snage - radna snaga i kapaciteti koje stvaraju škole i fakulteti u ovoj državi nisu usaglašeni sa stvarnim potrebama tržišta rada. Zbog toga je neophodno promijeniti nekoliko ključnih stvari koje se tiču sektora obrazovanja, rada i privrede, istaknuto je.

Posebna pažnja će se obratiti na dualno obrazovanje, što znači paralelno realiziranje edukacije u obrazovnim ustanovama i privredi. Nakon sagledavanja kompletnog stanja, pristupit će se i izmjeni Zakona o visokom i srednjem obrazovanju.

Svi učesnici sastanka usaglasili su se da je nužno presložiti sistem koji se tiče upisne politike, kako bi se stvorio adekvatan pristup za upis mladih u srednje škole i visokoškolske ustanove.

Kvalitetnom promocijom danas traženih zanimanja više će se mladih odlučiti za obrazovanje koje im treba da dođu do svog cilja, poručeno je sa sjednice.

Trenutno gorući problem je odlazak mladih iz BiH te je istaknuto da ukoliko bi se upisne politike srednjeg i visokog obrazovanja adaptirale u skladu sa zahtjevima tržišta rada, programi zapošljavanja i stipendiranja bi neminovno donijeli mnogo više mladima nego što to trenutno čine.

Navedeno je i da priliku za praksom ima veoma malo učenika i studenata. Uglavnom se njihovo obrazovanje bazira na teoriji, a praksu moraju sticati nakon zaposlenja, što je praktično nemoguće s obzirom na to da skoro svaki poslodavac danas traži radnika sa iskustvom. Ujedno, poslodavci često trebaju radnike koji su sposobni odmah obavljati posao koji se traži. Zbog neusklađenosti djelovanja sa Službom za zapošljavanje, oni nailaze na različite probleme.

- Nailazimo na situacije da nam ljudi dolaze sa kvalifikacijama, ali fizički nisu sposobni raditi posao za koji su aplicirali. To se dešava jer Služba za zapošljavanje nema uređen sistem. Ne želimo gubiti vrijeme, tražimo direktan uvid u spiskove na kojima se nalaze nezaposlene osobe i da, na osnovu njih, odaberemo adekvatan kadar - kazao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić.

Premijer KS Mario Nenadić smatra da se učenici upisuju u škole napamet.

- Ne gleda se srednjoročno i dugoročno ono što zanimanje koje odaberu sa sobom nosi. Pored promocije traženih zanimanja, koja se treba organizirati za mlade pri upisu u srednje škole i fakultete, značajna sredstva treba dati i na prekvalifikaciju i dualno obrazovanje - naglasio je on.

Naglašava da svi članovi nove Vlade KS smatraju da je saradnja svih sektora koji se tiču kreiranja tržišta rada od ključnog značaja za napredak društva.

Za 15 dana ponovo će biti održan sastanak koji će se ticati realizacije tog projekta, najavljeno je ovom prilikom.

Rezultati rada Vijeća će biti vidljiv i nakon što resorna ministarstva, zajedno sa Službom za zapošljavanje KS i Razvojnim programom Ujedinjenih naroda uspiju realizirati mjere koje su glavni cilj projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" (EGG), navedeno je.

Pored spomenutih, sastanku su prisustvovali i koordininator za projekte sa UNDP-om Mustafa Čopelj, pomoćnica ministra obrazovanja Azemina Njuhović, član Udruženja poslodavaca KS Suhad Ećo, predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović, predsjednik Obrtničke komore KS Naser Idrizagić, te predstavnik Ekonomskog instituta Sarajevo Muamer Halilbašić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.