24.6.2020. 11:20
0
Sanela Gorušanović-Butigan izabrana za potpredsjednicu VSTV-a
Sanela Gorušanović-Butigan izabrana je danas za potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća/VSTS/ BiH nakon što je dosadašnjoj potpredsjednici Ružici Jukić istekao mandat.

Gorušanović-Butigan, sudija Opštinskog suda u Sarajevu, izabrana je jednoglasno na sjednici VSTV-a koja je danas počela i kojoj prisustvuje 13 od 15 članova.

Gorušanović-Butigan se izjašnjava kao Hrvatica, pa je njenim izborom zadovoljena i nacionalna struktura čelnika VSTV-a, budući da se predsjednik ovog tijela Milan Tegeltija izjašnjava kao Srbin, a potpredsjednica Jadranka Lokmić Misirača kao Bošnjakinja.

Pred članovima će se naći i informacija o realizovanim zaključcima sa redovne sjednice VSTV-a koja je održana 3. i 4. juna, kao i informacija predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Bit će riječi i o rezultatima rada sudova u prošloj godini, najavljeno je iz ranije VSTV-a.

Drugog dana sjednice planirana je analiza radnih procesa evidentiranja troškova krivičnog postupka sa preporukama Kancelarije za reviziju BiH, kao i informacija o tonskom snimanju svih radnji, odnosno ročišta u toku krivičnog postupka od sudova.

VSTV bi trebalo sutra da se odredi i o odluci o formiranju Radne grupe za unapređenje integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, koju će im predočiti Odjeljenje za pravna pitanja ove ustanove.

Članovi VSTV-a trebalo bi da raspravljaju i o izvještaju koji se odnosi na predmete visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, a riječ je o trećem ciklusu izvještavanja sa presjekom na 31. decembar prošle godine.

Drugog dana zasjedanja VSTV-a trebalo bi da budu imenovani glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i njegov zamjenik, tužilac Republičkog tužilaštva Republike Srpske i sudija Okružnog suda u Bijeljini.

VSTV bi trebalo da imenuje i sudiju Vrhovnog suda Federacije BiH i predsjednika Opštinskog suda u Orašju, kao i sudiju Osnovnog suda Brčko distrikta.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.