24.6.2020. 13:29
0
Ekshumacije na području Bratunca: Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve
Ekspertni tim za ekshumacije pod rukovodstvom Tužilaštva BiH na širem području Bratunca danas je izvršio dvije ekshumacije odnosno asanacije terena, a tom prilikom pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH pretpostavlja se da se radi o bošnjačkim žrtvama koje su nastradale 1995. godine u genocidu u Srebrenici.

Oskudni posmrtni ostaci žrtava su u ovim slučajevima pronađeni na površini terena, a lokaliteti na kojima je rađena ekshumacija odnosno asanacija su Pobuđe – Orkići te Kameničko brdo, mikrolokalitet Popova njiva.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci su prevezeni u Komemorativni centar u Tuzli radi izuzimanja koštane srži i DNK analize uz pomoć koje će se utvrditi identitet ovih žrtava.

Ekshumacije su rađene po naredbi Suda BiH.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.