28.6.2020. 16:38
0
Hrvatska policija demantuje Turković i tvrdi: Tranzit do Neuma je dozvoljen
Referišući se na informaciju i činjenicu da je građanima Bosne i Hercegovine onemogućen čak i tranzit kroz Hrvatsku, nesporno je da će ministarstvo na čijem sam čelu već sutra, prvi naredni radni dan, predložiti reciprocitet, saopćila je danas ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

U saopćenju je navedeno da se Turković oglašava "povodom informacija da je na graničnom prijelazu Doljani 28. juna 2020. godine putnicima iz Bosne i Hercegovine onemogućen tranzitni prelazak kroz Republiku Hrvatsku prema Neumu".

Ministrica nije navela da li se poziva na "informacije i činjenice" koje je dobila od relevantnih institucija ili na napise koji su se jutros pojavili u medijima.

N1 je zatražio informacije iz MUP-a Hrvatske iz kojeg su istakli da takve tvrdnje o zabrani tranzita do Neuma ne stoje uz dodatno pojašnjenje.

- Mi dopuštamo državljanima BiH tranzit kroz RH uz dokument kojim moraju dokazati da će im biti dozvoljen ulazak u zemlje krajnjeg odredišta - naveli su iz MUP-a RH.


Kao pojašnjenje navedenog za N1, iz MUP-a navode primjer supruge koja posjećuje supružnika koji je na radu u Njemačkoj.

- U tom slučaju, ona bi trebala sa sobom imati vjenčani list kao potvrdu srodstva, te potvrdu dozvole boravka od svog supružnika, kao dokaz adrese gdje će boraviti. Priznate su i kopije, i uz ta dva dokumenta bit će dozvoljen tranzit - pojašnjavaju iz MUP-a RH.

Ako neko izlazi iz BiH pa ide dalje prema Neumu, dodaje se, dozvoljava se tranzit kroz Republiku Hrvatsku.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.