2.7.2020. 13:31
1
Ako je Osman 'Osmica' Mehmedagić diplomirao 2013. godine, kako je bez pet godina iskustva imenovan za direktora?
Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić dostavio je Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e svoju fakultetsku diplomu iz 2013. godine, ali članovi Komisije ne mogu utvrditi je li na osnovu nje i imenovan na mjesto direktora OSA-e ili je pak imenovan s onom poništenom iz Banja Luke.

Ipak će se sada ustanoviti da je Univerzitet za poslovne studije Banja Luka (UPS) opravdano poništio polovinom novembra prošle godine diplomu direktora OSA-e nakon što je Prosvjetna inspekcija RS-a utvrdila da je stečena nezakonito.

Nermin Nikšić, predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OSA-e kaže da istražni organi treba da utvrde odgovore na takva pitanja.

„U naredni četvrtak imamo sjednicu Komisije. Tamo ćemo predočiti šta smo dobili“, kazao je Nikšić.

Komisija je, podsjećamo, na sjednici održanoj 17. juna usvojila zaključak prema kojem se direktoru OSA-e nalaže da u roku od sedam dana dostavi na uvid fakultetsku diplomu na osnovu koje je imenovan na mjesto direktora OSA-e.

Čak i ako je ova diploma validna evidentno je da od 2013. do 2015. godine nije prošlo pet godina koliko je potrebno iskustvo nakon sticanja diplome za rukovodeće pozicije. Podsjećamo, inspektorat RS-a donio je odluku o poništavanju Mehmedagićeve diplome stečene na Fakultetu za poslovne studije u Banjoj Luci. 

Zapravo, cijela priča je krenula iz Tužilaštva, a nakon više novinarskih priča o kupljenim diplomama. 

Inače, Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podigao je tužbu protiv državnog tužioca Olega Čavka. Čavka je tužen zbog nezakonitog vođenja istrage u slučaju "Diploma", te nezakonitog saslušavanja novinarke Žurnala Azre Omerović. 

Oleg Čavka je tužen zato što je, bez formalne naredbe o provođenju istrage, počeo samoinicijativno da istražuje na koji način je direktor Obavještajne službe BiH Osman Mehmedagić stekao fakultetsku diplomu. 

Za Patriju je, pak, iz Parlamenta BiH potvrđeno da je Čavka tražio sve potrebne dokumente od Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.