3.7.2020. 17:53
0
25. godišnjicu genocida u Srebrenici ipak dočekujemo bez Zakona o zabrani negiranja genocida
Bošnjaci u Srebrenici, ali i u cijeloj BiH ove godine planirali su dostojanstveno obilježiti 25. godišnjicu genocida. Pripreme idu svojim tokom, ali nažalost zbog pandemije uzrokovane koronavirusom sve je drugačije nego li se ranije planiralo.

Ipak, najteže pada činjenica da do 11. jula 2020. nećemo imati Zakon o zabrani negiranja genocida. A, očekivalo se da će do obilježavanja 25. godipnjice biti na snazi. To bi bila i definitivna svojevrsna pobjeda nad zločinom. 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko još prošle godine 11. jula je kazao da će se zalagati da Bosna i Hercegovina, poput mnogih drugih država, dobije zakon o negiranju genocida.

„Zalagat ću se da se u Parlamentu BiH donese zakon o zabrani negiranja genocida. Iduće godine ćemo sigurno imati takav zakon, na 25. godišnjicu genocida“, kazao je Incko.

Ali, sudeći po sadašnjem stanju stvari čini se da ovakav zakon neće ugledati svjetlo dana prije 11. jula 2020.

Inače, zakon o negiranju genocida postoji u Kanadi, Belgiji i drugim zemljama, a ne postoji u BiH, gdje se to desilo. 

Govorilo se da bi ovakav Zakon visoki predstavnik mogao i nametnuti, ukoliko ne bude volje u Parlamentu, a što do sada nije bilo. Jednostavno civilizacijska norma je da se prizna genocid.

Stoga, visoki predstavnik u BiH ima obavezu nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina protiv međunarodnog prava.

Pojedini zastupnici u Parlamentu BiH pokretali su slične inicijative ali nažalost, zbog opstrukcije zastupnika iz entiteta RS i uz podršku HDZ-ovih zastupnika nikada nije prihvaćena i sve su naznake da Parlament BiH još nema volje za donošenjem takvog zakona. 

Zbog toga, kao jedina opcija nameće se proglašenje zakona od strane visokog predstavnika u BiH Valentina Incka. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.