7.7.2020. 13:47
1
Mujanovićeva supruga: Neka je sramota ovu državu, šta su čekali dvije godine da reagiraju
Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je danas protestnu notu Srbiji zbog presude Huseinu Mujanoviću, bivšem borcu Armije RBiH koji je zbog navodnog ratnog zločina u Hrasnici osuđen u Beogradu nepravosnažno na deset godina zatvora.

Bisera Turković, ministrica MVP BiH,  također je pisala i čelnicima EU.

Ministrica u pismu izražava nezadovoljstvo zbog nepoštivanja koje Srbija iskazuje i krši sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje sudskih procesa ratnih zločina. Takva politika Srbije u suprotnosti je s Poveljom Ujedinjenih nacija, istakla je.

No, Huseinova suprugu Mirsada Mujanović-Kastrat, rekla je da ne zna šta se čekalo dvije godine. Mujanović je uhapšen još 2018. i nalazi se dvije godine u pritvoru. Kako kaže, prije ove presude, niko nije reagirao, niti ga je ikada posjetio u pritvoru.

 - Neka je sramota ove države. Šta su čekali dvije godine. Zašto protestna nota nakon hapšenja odmah nije upućena. Ko je tada bio ministar, zašto ništa nije radio. Gdje su ti borci, boračka udruženja, zašto tada nisu reagirali, zašto nikada niko od tih udruženja boračkih kojih ima na hiljadu nije došao pred Ambasadu Srbije u Sarajevu da kaže zašto se ovo radi, da protestiraju. Husein je branio kućni prag, branio je ovu državu, neka je sramota kako se država odnosi prema svojim državljanima - kaže Mujanović.

Tvrdi da pravosudni organi Srbije njenog muža tretiraju kao najvećeg zločinca.

Sada su svi shvatili u BiH da ovo nije pitanje Mujanovića, nego da je pitanje BiH, njenog suvereniteta. Neka sada odgovore zašto niko dvije godine ništa nije uradio. Pa samo hapšenje je bilo nezakonito. Tek kada su ga uhapsili počeli su istragu. Pa ovo su bili plaćeni svjedoci. Sve je bilo namješteno. Svjedoci ga nikada ranije nisu ni spominjali, niko ništa. Od početka sve bilo namješteno i svi su šutili- kaže ona.

Kako nam je rekla, jučer nisu imali priliku da ni da ga vide.

Odmah su ga odveli. Nas su stavili u sali gdje se sudi Zemunskom klanu, nismo ga mogli ni vidjeti, bio je izolovan s svih strana, u staklima, kao da je zvijer. Gdje tu država bila naša. Pa u bolnicu su ga vodili s okovima na nogama. Sram bilo državu koja ništa nije uradila za svoga građanina - kaže Mujanović, prenosi avaz.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.