7.7.2020. 22:30
0
Predstavnički dom BiH podržao izmjene Izbornog zakona o Mostarau, na potezu Dom naroda
Predstavnički dom Parlamenta BiH večeras je izglasao izmjene Izbornog zakona BiH, koje su nakon sporazuma Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, u proceduru uputili SDA i HDZ.

Dobiju li izmjene Izbornog zakona podršku delegata Doma naroda BiH, Mostarci i Mostarke će nakon 12 godina moći na birališta da biraju svoje predstavnike u vlasti. 

Podsjećamo, Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su 17. prošlog mjeseca sporazum o novom izbronom modelu i izmjenama Statuta Grada Mostara. Sporazum je potpisan u prisustvu predstavnika međunarodna zajednice.

Prema dogovorenom grad čini šest gradskih područja: Gradsko područje Sjever, Gradsko područje Stari grad, Gradsko područje Jugoistok, Gradsko područje Jug, Gradsko područje Jugozapad, Gradsko područje Zapad. Šest gradskih područja su izborne jedinice.

Birači iz bivše Središnje zone Grada Mostara svoje aktivno i pasivno biračko pravo ostvaruju u Gradskom području (Izbornoj jedinici) Jugozapad ili Gradskom području (Izbornoj jedinici) Stari grad, ovisno o pripadnosti mjesnim zajednicama odnosno kojem od navedenih Gradskih područja gravitiraju

Gradsko vijeće se sastoji od 35 vijećnika, koji se biraju na slobodnim, demokratskim i neposrednim izborima sukladno Izbornom zakonom Bosne i Hercegovine. Vijećnici u Gradskom vijeću se biraju u izbornim jedinicama.

Kada je riječ o zastupljenosti u Gradskom vijeću najmanje četiri (4) predstavnika iz reda svakog konstitutivnog naroda i jedan (1) iz reda Ostalih će biti zastupljeni u Gradskom vijeću. Nijedan od konstitutivnih naroda ne može imati više od petnaest (15) vijećnika.

Raspodjela mandata

U šest (6) gradskih područja bira se dvadeset dva (22) gradska vijećnika, i to: a) Gradsko područje Jugozapad sedam (7) gradskih vijećnika; b) Gradsko područje Stari grad pet (5) gradskih vijećnika;c) Gradsko područje Zapad četiri (4) gradska vijećnika; d) Gradsko područje Sjever dva (2) gradska vijećnika; e) Gradsko područje Jugoistok dva (2) gradska vijećnika; f) Gradsko područje Jug dva (2) gradska vijećnika.
2. Preostalih trinaest (13) gradskih vijećnika bira se na području Grada kao jedne izborne jedinice (Gradske liste). Po 4 (četiri) kandidata iz reda konstitutivnih naroda i jedan kandidat iz reda ostalih bira se sa Gradske liste.

Odluke Gradskog vijeća Grada se usvajaju većinom glasova izabranih gradskih vijećnika, ukoliko ovim Statutom ili zakonom nije drugačije određeno. Izuzetno od odredaba o postupku glasanja usvajanje  određenih odluka zahtijeva dvotrećinsku većinu glasova izabranih vijećnika: a) o urbanističkom planu za teritorij Grada; b) o izmjenama i dopunama Statuta; c) o usvajanju i izvršavanju Proračuna; d) o priznanjima i nagradama Grada; e) smjeni gradonačelnika, predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća: 8 f) o izgledu grba, stijega i ostalim simbolima iz Članka 4. stavak 3 ovog Statuta; g) o davanju naziva ulicama, trgovima i mostovima; h) te o ostalim pitanjima koja su utvrđena ovim Statutom.

Izbor gradonačelnika

Na mjesto gradonačelnika mogu biti izabrani samo vijećnici izabrani u Gradsko vijeće. Izbor gradonačelnika će se vršiti na prvoj sjednici Gradskog vijeća nakon izbora. Svaki gradski vijećnik ima pravo predlagati kandidate iz reda izabranih vijećnika. Prije izbora, predloženi kandidati moraju izjaviti u pisanoj formi da prihvaćaju kandidaturu. Dvotrećinska većina glasova izabranih gradskih vijećnika je potrebna za izbor gradonačelnika.

Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova u prvom krugu, vrši se drugi krug izbora između dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu. Ukoliko je, uslijed neriješenog
ishoda izbora među kandidatima u prvom krugu, nemoguće ustanoviti koja su dva kandidata dobili najveći broj glasova, organizirat će se poseban krug za ove kandidate kako bi se izvršio odabir kandidata ili kandidata koji će se kvalificirati za drugi krug. Ukoliko nijedan od preostala dva kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, vrši se treći krug izbora. U trećem krugu, prosta većina glasova izabranih gradskih vijećnika je potrebna za izbor gradonačelnika od dva preostala kandidata. Ukoliko preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata biti će izabran za gradonačelnika.

Odmah nakon izbora, izabrani kandidat daje izjavu o tome prihvaća li izbor. Ukoliko izabrani kandidat odbije izbor, izbori će se ponoviti prema postupku propisanom u ovom članku.



(Patria) 

 
BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.