9.7.2020. 11:25
0
Broj pozitivnih na virus premašio broj oporavljenih u entitetu RS
Bh. entitet Republika Srpska je ušla u period naglog rasta broja zaraženih virusom korona što znači da je broj pozitivnih na virus sada veći od broja oporavljenih, rekao je v.d direktora Instituta za javno zdravstvo, Branislav Zeljković.

On je istakao da je pogoršanje epidemiološke situacije veliko opterećenje za zdravstveni sistem.

"Zdravstvene ustanove već četiri mjeseca bez odmora se bore s pandemijom. I dalje, ako se nastavi rast broja zaraženih, možemo očekivati težu epidemiološku situaciju, što će dodatno opteretiti zdravstveni sistem, ali i zdravstveni kadar", naveo je Zeljković.

Komentirajući prijenos virusa s osobe na osobu, Zeljković je rekao da oni bez obzira na razmatranje informacija WHO o prijenosu virusa i vazduhom, imaju saznanja o kapljičnom prijenosu.

"Nemamo dokaz da se virus prenosi vazduhom. Vidljivo jeste da se u posljednje vrijeme brže osobe zaraze virusom korona, ali mislimo da je tome doprinjelo nepoštovanje mjera. Građani su se opustili i nenošenje maski, nepoštovanja distance dovodi do infekcije", objasnio je Zeljković.

Podvukao je da distanca od dva metra i nošenje maske može da spriječi zarazu od virusa, prenosi ATV.



(Nermana Crnčalo)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.