10.7.2020. 19:03
0
U prve razrede srednjih škola u ZDK upisano 150 đaka manje nego prošle godine
Trideset i jedna srednja škola, iz devet općina i gradova u Zeničko-dobojskom kantonu, upisala je za narednu školsku godinu u prve razrede ukupno 2.779, odnosno tačno 150 đaka manje nego prošle godine.

Riječ je o općinama u kojima je nadležnost obrazovanja ima Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, dok u Žepču i Usori lokalna zajednica ima nadležnost u oblasti obrazovanja.  

Ovogodišnjim planom upisa bilo je osigurano 3.575 mjesta u 165 odjeljenja, ali je upisanih srednjoškolaca dovoljno za 140 odjeljenja.

To je, ipak, za šest odjeljenja više nego prošle godine, a broj upisanih srednjoškolaca znatno je manje od broja osnovaca koji su ove godine završili devete razrede. Ove je godine, naime, osnovne škole završilo 3.158 đaka.

- Bilo je dovoljno mjesta za upis željenih zanimanja. Međutim, neki su konkurisali i u škole u Sarajevu, a neki u škole u kojima nije bilo dovoljno mjesta za upis poput medicinskih i tehničkih. Zato vjerujem da će, na kraju broj, upisanih srednjoškolaca biti na prošlogodišnjem nivou, jer je i Ministarstvo, u dogovoru sa Sindikatom, dalo saglasnost Medicinskoj školi u Zenici da upiše još jedno odjeljenje medicinskih tehničara. Srednja tehnička škola u Tešnju dobila je saglasnost da dopuni odjeljenja medicinskih i farmaceutskih tehničara do maksimalnog broja- 28. To znači da će u tri odjeljenja biti upisano dodatnih 18 učenika- kaže Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a.

On napominje da je još prošle godine dogovoreno da broj učenika u odjeljenjima u srednjim školama bude 22, ali da prosjek škole ne smije biti manji od 21 učenika po odjeljenju.

- Škole moraju ostvariti bolju saradanju sa privredom i nuditi zanimanja koja su potrebna našem tržištu rada. Sindikat smatra da se previše učenika upisuje u medicinske škole, jer je naše tržište zasićeno tim kadrom.

Škole nisu u mogućnosti da same kreiraju upisnu politiku. Mi smatramo da je nužno da se uključi i privreda, da neka zanimanja i stipendira, ali i da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zakonski reguliše da se na određena radna mjesta može zaposliti samo sa adekvatnom školskom spremom. Jer, zašto bi neko išao, naprimjer, u školu za trgovca, kada ga poslodavac može zaposliti sa bilo kojom školom- ističe Hadžić.

Napominje da, onda, poslodavci svoje radnike, za stjecanje adekvatne školske spreme, šalju u privatne škole, gdje najbrže mogu dobiti adekvatnu diplomu.

Mada se radi o kantonu u kojem je razvijemo rudarstvo, ove godine nijedna škola nije ponudila mjesta upis za zanimanja „rudar u podzemnoj eksploataciji“ (kopač) te „rukovalac mehanizacije na površinskom kopu“.

Tako, Mješovita srednja industrijska škola u Zenici, koja ni prošle godine nije upisala nijednog „kopača“ niti rudarskog tehničara, a koja je ove godine za rudarske tehničare ponudila 11 mjesta, ponovo nije upisala nijednog đaka. Škola u Brezi popunila je 13 od ponuđenih 22 mjesta za rudarske tehničare, a u Kaknju devet od 11.   

Medresa „Osman ef. Redžov“ u Visokom jedina je od gimnazija upisala više đaka od plana (upisano 76, a planirano 44), dok je najbliže ispunjenju plana bila Gimnazija „Edhem Mulabdić“ iz Maglaja, koja je upisala 43 od planiranih 44 đaka.

Gimnazija „Muhsin Rizvić“ u Brezi upisala je 35 od 44, a u Kaknju 57 od 88; Gimnazija „Musa Ćazim Ćatić“ u Tešnju 65 od 88, a u Olovu 19 od 44; Gimnazija Nordbat-2 Vareš 17 od 22; Gimnazija Visoko 60 od 88; Franjevačka klasična gimnazija Visoko 16 od 44.

Zeničke gimnazije također su bile daleko od plana upisa- Prva gimnazija upisala je 78 od 110, Druga gimnazija 96 od 112, KŠC Sveti Pavao 32 od 44 te PU Richmond Park Education 6 od 20.

- Škole moraju ponuditi učenicima više informacija za zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Evidentno je, kao i proteklih godina, da opada zanimanje učenika i za upis u gimnazije. Učenici se najviše odlučuju za medicinska zanimanja, elektro tehničare informatičkog usmjerenja...

Upis ostaje otvoren do popune mjesta po Planu upisa, a što znači da svi koji se nisu upisali ili nisu upisali željeno zanimanje, mogu odabrati neko drugo zanimanje te se upisati do samog početka školske godine – napominje Hadžić.

Smanjenje broja đaka uzrokovalao je da su prošle godine, napominje Hadžić, dvoje radnika u prosvjeti proglašeni „totalnim tehnološkim viškom“ te su dobili otpremnine i ostali bez posla.

Nada se da ove godine neće biti tehnološkog viška, odnosno da će sve zaposlene zbrinuti u skladu sa podzakonskim aktom Program zbrinjavanja mogućeg tehnološkog viška ZDK, koji sastavni dio kolektivnog ugovora sa Vladom ZDK.

Zanimljivo je da je, mada ni u tim općinama nije u potpunosti ispunjen plan upisa, već do sada u Tešnju upisano 20 učenika više nego prošle godine (ove je godine upisano 476, a planom je predviđeno 506) te će to biti i jedina općina u kojoj će biti formirano svih planom predviđenih 23 odjeljenja; Vareš ima devet đaka više (44 od planiranih 88), a Breza jednog (106 od planiranih 154).    

Najviše đaka nedostaje u Zenici, gdje je upisano 58 đaka manje nego prošle godine (990 od planiranih 1.286); zatim u Visokom 41 (393 od 462), Maglaju 37 (110 od 221), Olovu 30 (49 od 110), Kaknju 13 (330 od 396) te Zavidovićima jedan učenik manje (281 od 352).  

(Fena)

ZDKSkola
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.