11.7.2020. 10:56
0
Pompeo: SAD su se obavezale da nikada neće zaboraviti tragediju u Srebrenici
Američki državni sekretar Mike Pompeo obratio se porodicama žrtava genocida u Srebrenici, građanima u Bosni i Hercegovini i svijetu povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Sjedinjene Američke Države odigrale su ključnu ulogu u zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini. Američka administracija i lideri SAD-a su u posljednjih 25 godina revnosno radili na zaštiti sjećanja na žrtve genocida, privođenje zločinaca pravdi i borbi za istinu.

"Danas obilježavamo tužnu godišnjicu - 25 godina od srebreničkog genocida. Samo su imena nekolicine mjesta u novijoj historiji bolno urezana u vrijeme, a jedno od njih je Srebrenica – mjesto najgoreg masakra u Evropi od Drugog svjetskog rata", kazao je Pompeo. 

Naveo je da su se Sjedinjene Države obavezale da nikada neće zaboraviti tragediju u Srebrenici.

"Dijelimo tugu s porodicama koje, svih ovih godina, neumorno traže pravdu za 8.000 nevinih, izgubljenih života. I stojimo uz naše sjajne prijatelje u Bosni i Hercegovini. Cijela jedna generacija, teško je povjerovati. Od tog strašnog dana, stasala je generacija. Oni među nama koji se sjećaju šta se dogodilo prije četvrt stoljeća moraju za ovu generaciju graditi mirniju i prosperitetniju budućnost u demokratiji. Izgradimo budućnost koja će biti dobra za sve narode - bez obzira na rasu ili religiju - i ujediniti nas zajedničkim vrijednostima, utemeljenim na pravima pojedinca. Učinimo da ta budućnost, u kojoj će se grozne lekcije Srebrenice pamtiti i nikada ne ponoviti, bude svjetlija. Danas, Sjedinjene Države nanovo izražavaju svoju posvećenost tom cilju, zajedno sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Bog vas blagoslovio", kazao je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Ove godine u mezarju u Memorijalnom centru u Potočarima kopa se devet žrtava genocida iz jula 1995. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su smiraj pronašle 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do sada su u mezarju Memorijalnog centra ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Pred Tribunalom u Haagu te sudovima u regionu, za zločine počinjene u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, kao i četiri doživotne kazne zatvora.

Pred Tribunalom u Haagu te sudovima u regionu, za genocid počinjen u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, kao i četiri doživotne kazne zatvora.

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.