26.7.2020. 13:17
0
Skupština KS usvaja izmjene MUP-a: Ozakonit kažnjavanje građana zbog nepoštivanja mjera
Na Skupštini KS koja će biti održana 28. jula naći će se i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po hitnom postupku.

Kako se navodi u obrazloženju, predloženim izmjenama i dopunama akcenat se daje na kontrolu postupanja ili provođenja naredbi nadležnih organa kojima se, u skladu sa posebnim zakonom, propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, ali samo ukoliko su Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, odnosno Uprava policije i njeni policijski službenici izričito ovlašteni na osnovu takve zakonito izdate naredbe.
 
“Zaštita zdravlja stanovništva se kao jedan od segmenata lične sigurnosti, nameće kao svrha i imperativ donošenja zakona, posebno ako uzmemo u obzir aktelnu sigurnosnu epidemiološku situaciju, odnosno težinu posljedica koje nastupaju usljed masovnog kršenja naredbi”, navodi se u materijalu koji je proslijeđen zastupnicima u Skupštini KS. 

U članu 2. propisuje se dopuna člana 8. važećeg zakona na način da se propisuju obilježja novog prekršaja koji glasi: “Ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zarazih bolesti”.

U članu 4. Predlaže se novi član kojim se propisuje u kojim slučajevima policijski službenici ovlaštenog organa, a to je Uprava policije, mogu vršiti kontrolu postupanja ili provođenja naredbi i preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti (npr. provjera identiteta, izdavanje upozorenja, izdavanje naredbi, izdavanje prekršajnih naloga, podnošenje prekršajnih prijava i dr.), sa osnovnim ciljem jasnog razgraničenja nadležnosti u postupanju u odnosu na druge nadležne organe (npr. Inspekcijski organi). 
   
Osnovni razlog za donošenje ovih izmjena je što je u sudskim postupcima presuđeno u korist građana koji su dobili prekršajne naloge za nenošenje maski i kršenje drugih mjera zabrane tokom marta, aprila i maja. Utvrđeno je da nije bilo zakonskog osnova za takvo postupanje u slučaju nenošenja maski. 

Samo u Sarajevu je policija izdala više od 3.500 prekršajnih naloga u iznosu od 500 KM.  

U naredbi koju je donio Federalni krizni štab 24. jula navodi se:

"Zadužuje se FMUP - Federalna uprava policije i MUP kantona - Uprava policije da poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i spriječavanje širenja COVID 19 na području svoje jurisdicije."


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.