28.7.2020. 22:48
0
Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije izglasao nepovjerenje Vladi FBiH
Nakon duže rasprave zastupnici većinom glasova odbili su Prijedlog da se izglasa nepovjerenje Vladi Federacije BiH.

"Za" izglasavanje nepovjerenja glaslo je 27 zastupnika, protiv je glasalo 37, dok je sazdržanih bilo 5 zastupnika, prenosi Avaz.

Međutim zatraženo je pojedinačno izjašnjavanje zastupnika o ovom prijedlogu. 

Nakon pojedinačnog izjašnjavanja za je glasalo 33 zastupnika, protiv je glasalo 39, dok je suzdržanih bilo 6 zastupnika.  

Zastupnica Miomirka Mila Melank (Naša stranka) kazala je da ovaj prijedlog bio kontroverzan od samog početka.

- Posljedice koje je Vlada proizvela s aferom „Respiratori“ su nemjerljive. Cifre koje imamo u FBiH su rezultat neaktivnosti Vlade FBiH koja se nalazi tehničkom mandatu. Zašto bi građani slušali nekog za koga nisu glasali. Izgleda kao da autoritet se crpi na profitu i na ljudima koji su nekakvi korona profiteri – istakla je Melank.

Zastupnik Amer Obradović (Nezavisni blok) poručio je da ova Vlada ima više afera nego Juventus titula u Italiji.

- Od afere Pazarić, Aluminij, pa do sumnjivih poslova članova porodice Novalić, pa do afere „Respiratori“. raznih i očitih sukoba interesa. Amaterski pristup vidjeli smo i na primjeru Zakona o radu. Mislim da Novalić nema niti jedan razlog da bude premijer - istakao je Obradović.

Zastupnik Dževad Adžem (DF) kazao je da se stranke u opoziciji s uvažavanjem odnose prema krivcu za trenutno stanje, a to je HDZ.

- DF ne koristi populizam u svom djelovanju. Dakle Naša stranka pravi ovdje još jednu grešku, a vjerovatno nadajući se da će ih HDZ nekad u ovom ili nekom narednom mandatu izabrati za partnera – istakao je Adžem.  
Dodao je da nema razloga da u svakom izlaganju Naše stranke DF okarakteriziran na neki način.

- Zastupnica Ćudić implicira da su svi zastupnici DF na granici maloumnosti. Zastupniku Čamdžiću poručio bi da ne bude papiga i ne brani svog stranačkog lidera – istakao je Adžem.

Zastupnik Ivan Boban (SDP) kazao je da Vlada FBiH nema apsolutno nikakvu obavezu prema nama.

- Ne doživljava nas kao zastupnike koji su njima dali povjerenje i tako se i ponaša. Želim da se izabere novi saziv Vlade FBiH koji će odgovarati nama. Ja neke ministre nikad u životu nisam vidi, pa ni u javnosti. Pola godine imamo upražnjenu ministarsku poziciju – istakao je Boban.

Zastupnik Asim Kamber (SDA) očekivao je da će ova tačka izazvati veću pažnju. 

- Ne postoji ozbiljna opoziciona platforma koja bi bila konkurencija. Koelege su navodile neke brojne afere i da pritom nisu naveli niti jednu. Kolegica Grgić je kazala da Vlada FBiH nije kriva i mislim da je to dobro i da bi mi trebali govoriti o pozitivnim efektima djelovanja ove Vlade FBiH. Oni koji su ovo predložili mislim da su se malo pokajali - istakao je Kamber.

Zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka) odgovorila je zastupniku da je nju toliko nasmijao da je praktično ozdravila. 

Zastupnica Sanle Prašović-Gadžo (SBB) kazala je da se zastupnik kamber o aferama Vlade FBiH može informirati u Tužilaštvu KS, ali i Tužilaštvu BiH. 

- Sjećamo se klastera prvog koji je krenuo od "Igmana" i to je sve skupa bilo strašno jer je premijer Novalić pojavio na toj proslavi. Niz je afera, a zaključno sa ovom "Respiratori" gdje je Novalić među osumnjičenima. Pa advokata Kolića su imenovali u "Ginex", a ima privatnu kompaniju u namjenskoj industriji.    

Zastupnik Husein Rošić (SDA) istakao je da je ova inicijativa bespredmetna a uzimajući u obzir da se nalazi u trenutnoj situaciji. 

- Činjenica koje se ovdje žele prezentirati kako je ovo najgora Vlada ne stoji. Određene stvari koje su ovdje iznesene su u potpunosti bespredmetne. Ovaj politički diskurs samo želi zaraditi određene političke poene. Nemojte povlačiti tezu da Vlada FBiH nema podršku u ovom sazivu Predstavničkog doma - naglasio je Rošić. 

 Zastupnica Elzina Pirić (PDA) kazala je da ne vjeruje da je kolega Kamber kazao da Vladu FBiH vodi Jelka Milićević. 

- Šta se onda desilo sa onim primjedbama na hapšenje premijera Novalića, ako je i tada Vladu FBiH mogla voditi Jelka Milićević - naglasila je Pirić. 

Zastupnik Nijaz Helez (SDP) kazao je da je Vlada FbIH trebala biti smijenjena u redovnoj proceduri.

- Izbori su održani prije dvije godine. Ova Vlada treba da se promijeni jer su izbori 2018. godine bili davno i imamo izborne pobjednike i ne znam zašto oni ne imenuju novi saziv. SDP ne podržava ovu Vladu FBiH - pojasnio je Helez.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.