29.7.2020. 8:37
0
Posebna sjednica Narodne skupštine RS na Dodikov zahtjev
Posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika bit će održana danas u Banjoj Luci.

Dodik je tri odluke Predsjedništva BiH, usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese entiteta RS i pozvao poslanike Narodne skupštine da dvotrećinskog većinom podrže njegov stav. 

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021. 

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić očekuje da svi poslanici u Narodnoj skupštini podrže Dodikov stav, jer se, kako tvrdi, u pomenutim odlukama radi o prijenosu nadležnosti u oblastima bezbjednosti i obrazovanja.

- Sporno je da u oblasti bezbjednosti nadležno ministarstvo u Vijeću ministara preuzima ulogu MUPRS-a, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i ostalih agencija u BiH - ustvrdio je Žunić.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a Zoran Vidić tvrdi da će igrokaz posebnih sjednica Narodne skupštine RS biti trend u ovom sazivu.

Smatra da je bilo potrebe da parlament RS raspravlja o više bitnih pitanja, kao što je izgradnja odlagalištva nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, problem smještaja migranata u općine FBiH s većinskim srpskim stanovništvom, kao i problem uvoza Covid smeća iz Padove u Drvar.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.