29.7.2020. 12:33
0
Usvojen državni budžet
Većinom glasova delegata u Domu naroda Parlamenta BiH usvojen je državni budžet.


Budžet je na današnjoj sjednici podržalo ukupno 13 delegata. 

Podsjećamo, Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o budžetu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, usaglasila je u ponedjeljak tekst na način da u dalju parlamentarnu proceduru bude upućena verzija koja je ranije usvojena u Domu naroda Parlamenta BiH, a što je Predstavnički dom podržao. 

Hitnost usvajanja budžeta uslovljena je potrebom da se osiguraju sredstva za provođenje lokalnih izbora. Centralna izborna komisija (CIK) BiH upozorila je da ukoliko se do kraja ove sedmice ne usvoji budžet neće biti moguće održati izbore 15. novembra ove godine. 

Državnim budžetom za organiziranje izbora predviđeno je više od 4,2 miliona KM. 

Ukupan iznos ovogodišnjeg budžeta je 1,8 milijardi KM, od čega je 996 miliona KM planirano za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine, dok je ostatak planiran za servisiranje vanjskog duga.  

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) ovom prilikom kazala je da je završen veliki posao. 

- Konačno je kraj ove agonije koja je vezana za budžet. Dakle usvojeno je ono što je Dom naroda jednoglasno usvojio. Ako je ovo dobar znak da se počne dogovorati onda trebali bi brzo završiti sjednicu – istakla je Majkić.  

Delegat Zlatko Miletić (Nezavisni delegat) kazao je da ne može da ne skrene pažnju na činjenicu da budžetom nisu predviđena sredstva za pomoć ekonomiji.

- Sa stavom Komisije se ne slažem, ali ću glasati za budžet. Trebali smo imati više impatije prema građanima koji se suočavaju sa posljedicama migrantske krize. Na određeni način smo ponizili članove Predsjedništva i to nismo trebali raditi. Molim Vas da vodimo računa kako ćemo potrošiti novac, nadam se da nije istina da trebamo kupiti neka dva vozila Audi, to je degutantno u ovoj situaciji – istakao je Miletić.

Dodao je da u sljedećem budžetu svima treba smanjiti finansiranje.

- Sve ovo smo mogli završiti na efikasniji i brži način. Glasat ću za budžet zbog izbora i da profunkcioniraju institucije – pojasnio je Miletić.

Delegat Asim Sarajlić (SDA) kazao je da je danas preselio vrijedni čovjek, ministar Salko Bukvarević.  

- Vrlo smo težak put prošli oko ovog budžeta. Nema idealnih rješenja, pogotovo danas, ali ovo danas je korak naprijed. Vidite s čime se susrećemo, društvo pati, borimo se s migrantskom krizom. Danas i ovih dana moramo preći preko nekih stvari i gledati širu sliku, moramo se boriti protiv pandemije i migrantske krize – istakao je Sarajlić.

Dodao je da imamo budžet koji nam omogućavama da imamo lokalne izbore, kao i izbore u Mostaru.

- Danas i ako sam tužan zbog gubitka prijatelja Salke Bukvarevića, mogu reći da je ovo korak naprijed – naglasio je Sarajlić.

Delegatkinja Lidija Bradara (HDZ) istakla je da je amandmanima budžet vraćen u zakonske okvire. 

- Nadam se da ćemo do kraja ove godine imati i usvojen proračun za 2021. godinu. To bi bila najbolja poruka svima - poručila je Bradara. 
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.