2.8.2020. 14:10
1
Jedno od najvećih stratišta: U Foči obilježena godišnjica stradanja 3.000 Bošnjaka
Simboličnim spuštanjem ruža u Drinu s mosta stradanja kod zloglasnog zatvora u Foči je obilježena godišnjica zločina nad 3.000 bošnjačkih civila iz ovog grada.

Članovi Udruženja žrtava rata "Foča 1992 - 1995" svake prve nedjelje u augustu obilježe dan sjećanja na sve fočanske šehide i stravične zločine u kojima su ubijani, zarobljeni, silovani i mučeni u ovom gradu, kako se žrtve a ni zločini ne bi zaboravili.

"Danas obilježavamo dan sjećanja na sve fočanske šehide i nevino ubijene žrtve rata općine Foča. Tokom agresije na Bosni i Hercegovinu, u Foči je ubijeno 3.000 Bošnjaka, od toga je 586 žena, to samo po sebi govori o karakteru ratovanja. Nažalost evo 28 godina je prošlo i mi još uvijek nismo pronašli svoje najmilije i još uvijek tražimo 627 članova naših porodica koji se vode kao 'nestali'", kazala je u izjavi za Fenu generalni sekretar Udruženja žrtava rata "Foča 1992-1995" Midheta Kaloper Oruli.

Prema njenim riječima, Udruženje ima za cilj da obilježava značajne datuma, te da s lokalnim vlastima općine Foča pokušavju obilježiti neka mjesta stradanja u Foči nad Bošnjacima ove općine.

"Trenutno se nalazim na željeznom, Karlovom mostu preko Drine, za nas žrtve poznatiji kao 'Most smrti', a u neposrednoj blizini se nalazi fabrika smrti tj. KP Dom iz kojeg mnogi naši Bošnjaci nisu ugledali svjetlo dana nego su nažalost na svirep način ubijeni upravo na ovom mostu", istakla je Kaloper Oruli.

Dodala je da su nažalost zbog situacije s koronavirusom mnogi zvaničnici otkazali dolazak na ovaj događaj. Obilježavanju je, između ostalih, prisustvovao i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

"Potredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je uputila pismo podrške s dovama prema našim šehidima", kazala je Kaloper Oruli.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.