4.8.2020. 18:05
0
U okviru borbe protiv COVID-19 preporuke kriznih štabova definirati kao naredbe
U organizaciji premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, danas su predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Zavoda za javno zdravstvo KS, Uprave policije MUP-a KS, Uprave za inspekcijske poslove KS te Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba FBiH razgovarali o provedbi i poštivanju propisanih mjera, kao i neophodnim novim koracima kako bi se unaprijedio sistem borbe protiv epidemije koronavirusa.

 

Kako je naglasio premijer Nenadić, raspoloživost kapacitetima zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama je zadovoljavajuća, osiguran je novac i pokrenute procedure za nabavku dodatnih količina. Trenutni bolnički kapaciteti su u funkciji, te je osigurano novo upošljavanje 150 medicinskih radnika na nivou primarne i sekundarne zdravstvene zaštite - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Na sastanku je zaključeno da će se Kanton Sarajevo obratiti Federaciji BiH kako bi ovaj nivo vlasti ponovo preuzeo vodstvo u upravljanju epidemiološkom krizom na čitavoj teritoriji Federacije.

- Postoje procesi koje bilo koji kanton u Federaciji ne može sam kontrolisati i usmjeravati. Svi smo povezani, ljudi se nesmetano kreću što utiče na razvoj epidemiološke slike i u KS.  Mnogo je, nažalost, importovanih slučajeva virusa. Slike iz Neuma i drugih turističkih mjesta stvaraju dojam kao da se ništa ne dešava. Ne poštivaju se mjere ni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To ugrožava cjelokupno stanovništvo Federacije BiH - istaknuo je premijer Nenadić.

Jedan od zaključaka sa sastanka je i potreba da Federacija BiH pojasni procedure vezane za primjenu federalnih propisa, jer postoje nedorečenosti u njihovoj primjeni na terenu, pogotovo u dijelu djelovanja MUP-a i inspekcijskih organa.

Kontrola donesenih mjera se mora pojačati, zajednički je stav sa današnjeg sastanka. Zaključeno je i da se mjere i preporuke vrate u formu naredbi, kako bi bila olakšana procedura kontrole, procesuiranja i kažnjavanja u slučaju njihovog kršenja.

Kada je riječ o javnim okupljanjima, poručeno je da se neće dozvoliti nikakve improvizacije, kao i da će se primjeniti rješenja u skladu s naredbama kriznih štabova. I dalje ostaje dozvola okupljanja do 50 osoba u zatvorenom i do 100 osoba na otvorenom prostoru, uz poštivanje obavezne propisane mjere o distanci i zaštiti.

Od  Federacije BiH je zatraženo da završi proces certificiranja i privatnih laboratorija u KS po pozivu koji je u toku, a sve s ciljem jačanja i proširivanja sistema testiranja u KS.

Zaključeno je da će se, putem nadležnih inspekcija i MUP-a, nastaviti pojačane kontrole, te poručeno da će se procesuirati sve fizičke i pravne osobe koje se ne pridržavaju važećih propisa, naredbi i odluka štabova.

Od nadležnih sudova je, u domenu njihovih nadležnosti, zatraženo brže procesuiranje predmeta koji su vezani za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a sve s ciljem uspostavljanja što sigurnijeg zdravstvenog okruženja za stanovnike KS.

- Ono što mogu zamoliti i zatražiti od građana KS da poštuju mjere Kriznog štaba i mjere nadležnih zdravstvenih institucija. Neophodna je distanca - mjere pojačane higijene i pranja ruku, kao i obaveznog pridržavaju nošenja zaštitne opreme - maski. Sjetimo se maju ove godine kada su zajednički napori na ovom planu davali odlične rezultate - poručio je Nenadić.

Najavio je da će Krizni štab KS svakog ponedjeljka i četvrtka u 12.00 sati održavati pres-konferencije i izvještavati javnost o epidemiološkom stanju i poduzetim mjerama na njegovom popravljanju u KS.

Za manje od mjesec dana počinje i nova školska godina, te je i to razlog zbog čega KS želi krenuti s blagovremenim pripremama.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez ocijenio je današnji sastanak još jednim vidom uspješne saradnje FBiH i Kantona Sarajevo. Izrazio je zadovoljstvo količinom opreme i mjerama koje Vlada KS poduzima u uspostavljanju dodatnih izolatorija.

- Da ne bi sva borba protiv COVID-19 ostala samo na zdravstvenom sektoru moramo zajednički poduzeti mjere u dijelu prevencije i sprečavanja širenja infekcije. Bitno nam je da smo se složili da trebamo na terenu unaprijediti naš posao s MUP-om KS i s inspekcijskim organima. Evidentno je nepoštivanje mjera, te nam je vrlo važno i djelovanje po Krivičnom zakonu. Svi moraju biti svjesni da nemaju pravo ugrožavati zdravlje stanovnika KS i FBiH - istakao je Čerkez.

On je najavio da, ukoliko ne bude većeg stepena poštivanja propisanih mjera, zajednički će se razmatrati i mogućnost primjene i restriktivnijih mjera.

- Važno je istaći da ukoliko počnemo poštovati propisane mjere, i ukoliko budemo sankcionisali i zatvarali objekte koji se ne pridržavaju mjera, dat ćemo šansu onima koji poštuju mjere, te je moguće i da ublažimo mjere. Ukoliko svi budu poštivali mjere moramo znati da se otvaraju i suprotne mogućnosti, ublažavanja mjera, te lakši uvjeti za život i rad svih - poručio je Čerkez, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.