5.8.2020. 19:18
0
BiH u pregovorima: Kada možemo očekivati vakcinu u našoj zemlji
Bosna i Hercegovina obavlja razgovore o potencijalnoj nabavi vakcine protiv korona virusa na nekoliko nivoa. Ministarstvo civilnih poslova uključeno je u pregovore za nabavu nakon što prva vakcina protiv korona virusa budu razvijena. Određene inicijalne razgovore obavlja i Federalno ministrstvo zdravstva. Kraj ove godine, početak ili sredina iduće – nitko sa sigurnošću ne može reći kada će prva isporuka cjepiva stići, iz koje zemlje i od kojeg proizvođača, navodi N1.

Nekoliko vakcina protiv virusa korona u posljednoj su – trećoj fazi ispitivanja. Liste potreba zemalja već odavno su popunjene. Državno Ministarstvo civilnih poslova u pregovorima je za veliku zajedničku nabavku. BiH učestvuje i radu EU Komiteta za zdravstvenu sigurnost. Poznato je da je već definisan Nacrt plana vakcinacije na nivou Evropske unije. A osim zajedničkih – izvjesno je da će entiteti razgovarati i sa pojedinačnim zemljama i velikim proizvođačima.

"Mi smo otvorili određene razgovore. Očekujemo da američki FDA do kraja novembra da sagasnost na upotrebu jedne vakcine koja se trenutno nalazi u trećoj fazi testiranja. Zbog povjerljivosti ne bih mogao govoriti niti o jednoj i detaljnije o tome. Ministarstvo zdravstva Federacije BiH na čelu sa ministrom već obavlja određene razgovore, pripremamo se jer nam je želja da stanovništvo što prije dobije vakcinu", kazao je Goran Čerkez, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH.

Republika Srpska iskazala je interesovanje za vakcinu u sklopu zajedničkih razgovora nekoliko zemalja jugoistočne Evrope koje je inicirala Svjetska zdravstvena organizacija i Globalna alijansa za vakcine - Gavi. Nije poznato sa kojim će još zemljama i kompanijama razgovarati na nivou ovog entiteta.

"Vršiće se procjena potreba na nacionalnom nivou - koliko bi to vakcina bilo potrebno za Republiku Srpsku. Ono što nam je nepoznanica je što se uvijek ne zna ko će prvi razviti vakcinu, na koji način će biti distribuisana, kolika će biti njena cijena i koliko će biti dostupna. To su, nažalost, nepoznanice za sve zemlje svijeta. Određene zemlje koje su i sami proizvođači su već stavile prioritet kao što su Amerika, Rusija, Kina da prvenstveno za svoje stanovnike obezbjedi vakcinu, pa tek onda dostupnost za ostatak svijeta", kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Procjenjuje se da proces nabavke neće biti lagan, a zavisiće od - distribucije, potreba i raspoloživih količina, cijena, kao i načina i mogućnosti plaćanja. Brzina nabavke svakako će zavisiti od brzine i kvaliteta garancija iz Bosne i Hercegovine.

Hoće li biti besplatna za stanovništvo?

"Mi očekujemo da bude besplatna. Očekujemo da u tom procesu idemo po određenoj dinamici i taktici – da najugroženije kategorije prime prve, a tek onda ostali. Postoji vrlo jasan i razrađen plan", kazao je Čerkez.

Jedini ispravan način liječenja je vakcina smatra imunolog Jasenko Karamehić.

"Gdje god je vakcina pronađena i data, a država je uvela u obaveznu vakcinaciju – te bolesti koje su mogle biti jednako stravične kao korona, praktično su iskorjenjene i više ih nema. Nadam se da će i naše vlasti prilikom odabira pitati nas stručnjake za koju vakcinu da se opredijele jer to nije ni naivno, ni jeftino, a vrlo je značajno da se spase ljudi i zemlja. Koji izbor vakcine napraviti? Najbliža je ova u Oksfordu, u Velikoj Britaniji. Oni po meni rade najozbiljnije. Tamo sam živio, radio, poznajem njihovu vrhunsku medicinu i oni meni ulivaju povjerenje", kazao je. 

Ranije je saopšteno je da je Hrvatska rezervisala oko milion i po doza vakcine protiv koronavirusa na evropskom nivou. Predsjednik Srbije najavio je da razgovara sa dvije zemlje, a vakcinu očekuje u decembru. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.