12.8.2020. 10:54
0
Vlada KS ne želi odgovornost, Opća bolnica neće staviti potpis na odluku o upravljanju izolatorijem
Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ neće staviti potpis na odluku predloženu na jučerašnjem sastanku u Vladi KS kojom se sva odgovornost za upravljanje privremenim izolatorijem prebacuje na tu bolnicu, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria.

„Ovakva odluka kosi se sa ljekarskom etikom, važećim zakonima, samo luđak može staviti paraf na ovu odluku. Zašto Vlada KS ne donese naredbu kao što je bilo sa nekim drugim mjerama već traže da Opća bolnica preuzme odgovornost“, kaže naš izvor. 

Predložena odluka ima ozbiljnih manjkavosti pa tako nije jasno precizirano ko je nadležan za uzimanje briseva pacijenata, ko obezbjeđuje lijekove, koje specijaliste daju zdravstvene ustanove. 
U odluci koja je jučer predložena iz lanca odgovornosti potpuno je izuzet Klinički centar Univerziteta u Sarajevu koji bi trebao obavljati „stručni metodološki nadzor i konsultacije“ bez preciziranja kako bi se odvijao taj nadzor.

Uzimajući u obzir da bi se u privremeni izolatorij smještali pacijenti sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom izazvanom zarazom Covid 19, a čije bi se stanje moglo pogoršati, nije jasno propisan dalji tretman pacijenta. Da li se on prebacuje u izolatorij Podhrastovi i šta u slučaju da nema mjesta na klinici s obzirom da su skoro svi kapaciteti Podhrastova popunjeni. 

Pitanje je i ko bi od pacijenata uopšte pristao da se smjesti u improvizovani objekat gdje nema osnovnih medicinskih sredstava, a posebno kiseoničke podrške jer najveći broj teških pacijenata ima poteškoće s disanjem. 

Veliki broj ljudi radije će se odlučiti za kućno liječenje, a što se već i dešava uz telefonske konsultacije sa ljekarima. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.