14.8.2020. 16:33
0
Općina Stari Grad i Direkcija za ceste završavaju projekat vrijedan 1,4 miliona maraka
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač obišli su danas gradilišta obuhvaćena projektom sanacije 12 saobraćajnica ovoj općini, vrijednim više od 1,4 miliona konvertibilnih maraka.

U maju ove godine počela je sanacija saobraćajnica na Bistriku, Vratniku, Kovačima, Sumbuluši, Ferhadiji, Medresi i Toka-Džeki. Sedam ulica već je završeno, u tri se trenutno izvode radovi koji bi trebali biti gotovi za 15-ak dana, nakon čega će se sanirati i preostale dvije ulice iz projekta.

“Trenutno se rade tri ulice - Hrvatin, Mišćina i Halilbašića, a preostaju nam još Rogina i Bakije sokak. Investicija je ogromna, milion i 400 hiljada KM i uspješno je završavamo. Sa Direkcijom radimo i sanaciju regionalne ceste Dariva-Hreša koja će uskoro biti završena, a košta oko 320 hiljada KM. Dakle, to je više od 1,7 miliona maraka investicija u sanaciju saobraćajnica samo sa Direkcijom za ceste KS, ne računajući one radove koje finansiramo isključivo našim sredstvima: vodovodna i kanalizaciona mreža, kaldrme, podzidi i sve ostalo što građanima život čini boljim i kvalitetnijim,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Osvrnuo se i na svoj četverogodišnji plan i program kazavši da se kontinuirano radilo prethodne četiri godine i da se to vidi na terenu.

“Infrastruktura koju ove godine radimo unaprijed je planirana i sa radovima koje ćemo završiti u 2020. godini moj četverogodišnji plan i program će biti ispunjen 100%. Neki projekti su urađeni i mimo tog plana i programa, tako da je procenat i viši,” dodao je Hadžibajrić.

Direktor Direkcije za ceste Selmir Kovač izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta.

„Imamo odličnu saradnju sa Općinom Stari Grad gdje sve planirane projekte realizujemo bez problema, što se vidi na terenu, a to nam je i cilj. Zadovoljni smo kvalitetom izvedenih radova, jer se rade po projektu, što je prvi put poslije rata. Sada se insistira da svaka ulica ima projektnu dokumentaciju, a prije se to projektovalo na licu mjesta, frezao se asfalt, radio novi, što u konačnici nije trajalo dugo,“ izjavio je Kovač.
 
Šta kažu građani...

A, radovima na terenu zadovoljni su i građani. Muhamed Mujčinović živi u mjesnoj zajednici Toka-Džeka više od 60 godina. „Rođen sam u ovoj mahali i itekako znam kakva je prije bila situacija. Nakon rata je ovdje uveden plin, sve je bilo iskopano, teško je bilo i pješke hodati. Prezadovoljan sam urađenim radovima, ne samo u Berkuši nego i Balibegovici, Goloderici, a prošle godine urađena nam je i ulica Mujkanovića...Dionica od džamije u Balibegovici je puno šira, pa je vožnja mnogo sigurnija,“ ispričao je Mujčinović.

Iako ne živi u ovim ulicama, Denis Kasapović iz susjedne ulice 10. brdska brigada, kaže da je projekat od ogromnog značaja za cijelo naselje. „Stanje tih ulica prije je bilo jako loše, sa dosta rupa, posebno je bilo teško zimi zbog leda na ulici. Sad su urađeni odvodi i rešetke, kao i odvodi za oborinske vode i mi smo prezadovoljni,“ kazao je Denis. Iz mjesne zajednice Toka-Džeka radovi su nastavljeni na Bistriku u ulici Hrvatin gdje je u toku uklanjanje starog asfalta, a prema predviđenoj dinamici radova sve bi trebalo biti završeno za 15-ak dana. Iako se saobraćaj kroz ulicu odvija otežano građani kažu da imaju
strpljenja jer im sanacija ulice mnogo znači.

„Ovo je prvi put da se temeljito sanira naša ulica. Radilo se i prije, ali to su bile više određene popravke. Problemi su bili sa rupama, pogotovo prilikom većih padavina, sada se čini da se dobro i kvalitetno radi, a i moje komšije su zadovoljne. Iako je saobraćaj otežan zbog radova, strpljivi smo, jer znamo da će biti bolje„, ispričao je Mahir Hasanbegović, stanovnik ove ulice.

Inače, od maja do danas, projektom Općine Stari Grad i Direkcije za ceste KS, sanirane su ulice Vareška, Bijela česma, Balibegovica, Berkuša mala, Hasana Kaimije, Petrakijina, Očaktanum. Danas je izvršen obilazak ulica Berkuša mala, Balibegovica i Hrvatin. Obilasku je prisustvovao i Adis Hadžović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove.


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.