27.8.2020. 12:55
0
Pakistanci spremni na saradnju u procesu deportacije ilegalnih migranata iz BiH
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine (MSBiH) napravilo je novi pomak u kontroli i mogućoj readmisiji ilegalnih migranata koji borave u BiH u zemlje njihovog porijekla, saopćeno je iz tog ministarstva.

S obzirom na to da najveći broj migranata u BiH dolaze s područja Pakistana, ministar sigurnosti Selmo Cikotić se, među prvim sastancima nakon preuzimanja ove funkcije, susreo s ambasadorom Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammadom Khalid Raom.

Poseban fokus bio je na saradnji dvije države u upravljanju kretanjima migranata i otklanjanja negativnih posljedica njihovog boravka na prostoru Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom ukazano je na važnost potpisivanja Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Pakistana, koji je pokrenut još 2010. godine.

Nakon toga, Ministarstvo sigurnosti BiH obavješteno je od Ministarstva vanjskih poslova BiH da je Vlada u Islamabadu izrazila razumijevanje i spremnost za potpisivanje ovog važnog sporazuma za BiH.

- Ovaj prvi pozitivan odgovor došao je kao rezultat novog pristupa Ministarstva sigurnosti BiH, da se problemi migrantske krize rješavaju kroz upotrebu međunarodnih mehanizama i jačanje partnerskih odnosa s državama koje su izvor migracija - navodi se u saopćenju. 

Na ovaj način stvaraju se pravne i praktične pretpostavke za redmisiju, odnosno povratak migranata iz Pakistana koji ilegalno borave u BiH.  

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.