27.8.2020. 14:25
0
Usvojene izmjene zakona: Policija može kažnjavati kršenje naredbi
Zastupnici u Skupštini KS razmatrali su i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koje su usvojili sa 32 glasa za. Uvodne napomene iznio je ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko koji je kazao da se važeći Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira primjenjuje već 13 godina i da je potrebno izmijeniti ga.

"Ove izmjene značit će davanje policijskim službenicima zakonskih alata kao instrumenata zaštite građana i njihove imovine. Akcenat je na kontroli postupanja nadležnih organa, ali samo ako se policija izričito ovlasti u takvoj naredbi. Želimo da Uprava policije i njeni službenici budu od koristi u vrijeme ove epidemije", kazao je Jusko. 

U članu 2. propisuje se dopuna člana 8. važećeg zakona na način da se propisuju obilježja novog prekršaja koji glasi: “Ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zarazih bolesti”. U članu 4. Predlaže se novi član kojim se propisuje u kojim slučajevima policijski službenici ovlaštenog organa, a to je Uprava policije, mogu vršiti kontrolu postupanja ili provođenja naredbi i preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti (npr. provjera identiteta, izdavanje upozorenja, izdavanje naredbi, izdavanje prekršajnih naloga, podnošenje prekršajnih prijava i dr.), sa osnovnim ciljem jasnog razgraničenja nadležnosti u postupanju u odnosu na druge nadležne organe (npr. Inspekcijski organi). 

Elmedin Konaković iz NIP-a kazao je da pozdravlja ovakvu mjeru i izmjene zakona o prekršajima 

„Riječ je o procesima koji su popadali na sudu, u kojem smo tjerali policiju da sankcionišu ljude koji se nisu pridržavali naredbi organa i ljudi su radili Sizifov posao. Ko god je završio na sudu oslobođen je jer nije bilo zakonskog osnova da se takve sankcije izriču. Vidjet ćete koliko naši zakoni nisu bili spremni za pandemiju. I znamo da će policiji nakon ovih izmjena biti lakše i zakonito uvoditi rad tamo gdje je trebalo biti reda u proteklih pet šest mjeseci“, kazao je Konaković.

Podršku izmjenama Zakona dali su i zastupnici SBB-a Dževad Poturak i Bilsena Šahman. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.