31.8.2020. 15:47
0
IZ Udruženja "Nargila" poručili: Ne vidimo niti jedan pravni ili logični razlog da nam se zabrani prodaja i usluživanje vodene lule
Članovi Udruženja “Nargila” su 23.08.2020.godine održali sastanak na nivou Federacije Bosne i Hercegovine sa, kako se navodi, namjerom da i sami pomognu nadležnim institucijama, a sve sa ciljem očuvanja i zaštite javnog zdravlja, vezano za prevenciju širenja koronavirusa na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Saopćenje Udruženja prenosimo u cjelosti:

Nakon održanog sastanka, udruženje “Nargila” dostavilo je dopis premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, kriznom štabu-stožeru Federacije BiH, kriznom štabu Kantona Sarajevo, svim nivoima inspekcijskih organa i to putem kancelarije advokata Kenana Ademovića, ispred  350 objekata sa otprilike 3.500 zaposlenih radnika.

Kao što je već ranije spomenuto, vlasnici nargila barova zapošljavaju preko 3.500 zaposelnika na teritoriji FBiH, te su svjesni važnosti da se svi objekti pridržavaju naredbi, mjera i sugestija datih od strane svih nadležnih organa, koji svojim znanjem, iskustvom i uputama daju ogroman doprinos u  zaštiti i očuvanju  zdravlja velikog broja građana, te sprječavanju širenja zaraze koronavirusa.

Udruženje “Nargila”, je svjesno da  mora pomoći nadležnim institucijama aktivnim učešćem u prevenciji od zaraze koronavirusom, što će i učiniti u punom kapacitetu, ali ovom prilikom molimo nadležne institucije da iste naredbe, mjere i sugestije važe za sve ugostiteljske objekte na teritoriji FBiH.

Uzimajući u obzir situaciju sa koronavirusom i posljedičnom vezom sa ugostiteljskim objektima svi vlasnici nargila barova su odmah preuzeli sve potrebne mjere, a koje se odnose na dezinfekciju prostorija, ruku i na korištenje jednokratnih crijeva do stavljanja pod kontrolu koronavirusa. Svjesni smo da pojedini objekti na poštuju naredbe, mjere i sugestije nadležnih organa, te sa ovim dopisom se ograđujemo od istih i predlažemo nadležnim institucijama da iskoriste svoja zakonska ovlaštenja u takvim slučajevima.

Udruženje “Nargila” želi da aktivno pomaže nadležnim institucijama u borbi protiv širenja koronavirusa i na taj način, ovom prilikom predlaže slijedeće: 

Korištenje jednokratnih crijeva za konzumente nargile -  što znači da svaki konzument koji zatraži nargilu mora dobiti novo upakovano crijevo (predlažemo da ovakvo korištenje jednokratnih crijeva ostane na snazi i nakon kraja pandemija koronavirusa),
Predlažemo da nadležne institucije pojačaju kontrolu korištenja nargile (vodene lule)  od strane maloljetnih lica,
Da svi objekti u toku naredna tri mjeseca kada će bašte prestati sa radom, moraju u objekte instalirati ventilacione sisteme i klima uređaje te i na taj način dodatno osigurati cirkulaciju vazduha.

Također bi ovom prilikom skrenuli pažnju na slijedeće činjenice:

Veliki broj ljudi zaposlen u našim objektima u prosjeku hrani i izdržava 3 člana porodice
Nargila je osnovni proizvod koji prodajemo / uslužujemo, te osnovni razlog zbog kojeg gosti i klijenti dolaze u naše objekte.

Ostali ugostiteljski objekti imaju pravo na rad i prodaju alkoholnih pića, usluživanje kolača, hrane itd., realno ne vidimo niti jedan ozbiljan argument i razlog da se samo našim objektima zabrani prodaja nargile – vodene lule, posebno imajući u vidu da se na nivou FBiH još uvijek nije usvojio Zakon o ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je u Nacrtu predviđao zabranu pripremanja, usluživanja i konzumiranja nargile – vodene lule.

Ako za primjer uzmemo područje Europe, nargila kao proizvod nigdje nije zabranjena za konzumaciju u zatvorenim prostorima, ni u susjednim zemljama poput Hrvatske i Srbije, čak ni u RS-u.   

Obzirom da je broj zaraženih u konstantnom opadanju i činjenicom da u našim objektima nije evidentirana niti jedna zaražena osoba od početka pandemije, mi ne vidimo niti jedan pravni ili logični razlog da nam se zabrani prodaja i usluživanje vodene lule.

Udruženje u narednim danima očekuje sastanak sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem i gospodinom Goranom Čerkezom,
navodi se u saopćenju.
       

 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.