1.9.2020. 14:19
0
Arnaut osuđuje obaranje reformskih zakona u Domu naroda BiH: Tri nije četiri
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut osuđuje današnje obaranje četiri reformska zakona u Domu naroda, koji su na prijedlog članova Kluba poslanika Naša stranka - Nezavisni blok ranije usvojeni u Predstavničkom domu.

Ta četiri zakona predviđali su smanjenje: 1. Otpremnina kod odlaska u penziju, 2. Plata izabranih i imenovanih zvaničnika, 3. Privilegija poput tjelohranitelja, službenih auta i stimulacija, te 4. Akciza na medicinski alkohol.

Tri zakona su ciljano dizajnirana za borbu protiv ekonomskih posljedica izazvanih COVID pandemijom. Ova četiri zakona predviđala su milionske uštede, ali i rasterećenje privrede u svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

Arnaut podsjeća da je još prošle godine ukazao da je SDA obesmislila vlast na državnom nivou kada je Dodiku i Čoviću dala kontrolni paket, odnosno po četiri delegata u Domu naroda. Tih 8 HDZ i SNSD delegata je danas oborilo ove reformske zakone, ali SDA snosi jednaku odgovornost jer im je takvu nadmoć omogućila kroz podršku za četvrtog Dodikovog i Čovićevog delegata u Narodnoj skupštini RS-a, odnosno u kantonalnim skupštinama. 

Takav potez doveo je i do situacije da gornji dom državnog parlamenta - nakon više od mjesec dana nerada - danas razmatra samo 2 zakona koju je ponudilo aktuelno Vijeće ministara BiH, što je duplo manje od navedena četiri zakona koje je ponudila opozicija, odnosno Klub poslanika Naša stranka - Nezavisni blok. Poređenja radi, SDA/HDZ/SNSD Vijeće ministara BiH se sastoji od 20 članova, dok navedeni Klub poslanika broji 4 člana.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.