7.9.2020. 16:00
1
Blokada radnih mjesta: Hoće li sud riješiti agoniju 80 radnika i 800 klijenata Agencije Poslovnost
Osamdeset radnika knjigovodstvene firme Poslovnost već pet dana ne može pristupiti svojim radnim mjestima niti može ispuniti obaveze za 800 klijenata zbog fizičkog onemogućavanja pristupa zgradi u kojoj se nalazi firma.

Advokatica Elmedina Bojičić koja zastupa firmu Poslovnost kazala je za Patriju da su od Općinskog suda u Sarajevu u petak zatražili privremenu mjeru kako bi se radnicima omogućio pristup radnim mjestima, a ta odluka se očekuje danas. 

„Ukoliko ne bude donesena ta odluka onda ćemo tražiti mjeru obezbjeđenja. Firma trpi ogromne gubitke i ne može ispuniti svoje obaveze prema klijentima“, kazala je Bojičić. 

Premijer KS Mario Nenadić potvrdio je za Patriju da se uključio u ovaj slučaj te da su advokati firme preduzeli daljnje korake. 

Ispred kamenih blokova koji su postavljeni pred zgradom Poslovnosti radnici su se okupili u petak, ali i u nedjelju sa svojim porodicama. Među uposlenim je veliki broj šehidskih porodica, demobilisanih boraca, osoba sa invaliditetom. 

Betonske blokove postavila je firma Brend d.o.o. zbog imovinsko-pravnog spora koji se vodi na Općinskom sudu. Iako spor još uvijek nije riješen iz Brenda su postupili samovoljno i blokirali prolaz radnicima Agencije Poslovnost. Također je angažirana i zaštitarska firma koja zabranjuje kretanje radnicima Poslovnosti, navodi Patria.

Advokatica Bojičić pojašnjava da su u ovom slučaju prekršene sve deklaracije o ljudskim pravima, Ustav zbog onemogućavanja pristupa imovini, prava na rad, ometanja rada, prava na slobodu kretanja zbog čega je morala reagirati policija a to se nije dogodilo. 

Iz Agencije Poslovnost ističu da više od 25 godina pune budžet istim institucijama koje sada ne žele zaštititi njeno poslovanje. 

„Firma koja na račun poreza i doprinosa svaki mjesec puni budžet sa preko 100 hiljada maraka. Firma koja nikad dana nije kasnila sa isplatom plata svojim uposlenicima, niti ima ijednu konvertibilnu marku duga doprinosa prema svojim uposlenim. Svaki dan onemogućavanja rada nanosi nemjerljivu štetu za poslovanje“, navode iz firme. 

Isključivo zbog obaveza koje imaju prema klijentima i dokumentacije koja im je potrebna, radnici su proteklih nekoliko dana u firmu ulazili preko prenosivih stepenica s obale Miljacke. Slike i videosnimci koji su sramota glavnog grada BiH i samovolje pojedinaca obišli su region. 


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.