8.9.2020. 12:15
0
Nenadić: Novi ugovor garantira uredno odvijanje školske godine
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS Saudin Sivro potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Potpisivanju je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić.

Po riječima premijera, taj novi ugovor garantira uredno odvijanje školske godine, kao i provođenje osnovnih prava iz radno-pravnih odnosa. 

- Tokom pandemije, koja je uzrokovana koronavirusom, mi smo imali razgovore s ovim sindikatom. U slučaju potreba ravnomjerne podjele tereta krize, dogovorili smo se da će se Sindikat uvijek odazvati na razgovore s predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo, s ciljem vlastitog doprinosa ove velike strukture zaposlenih u KS - istakao je premijer Nenadić.

Premijer i ministar su čestitali potpisivanje kolektivnog ugovora svim prosvjetnim radnicima, uposlenicima u predškolskom i osnovnom obrazovanju, kao i roditeljima i djeci koji su uključeni u te procese.

U praksi dobre saradnje, Vlada Kantona Sarajevo garantira Sindikatu i svim uključenim i zainteresiranim za ispunjenje tog kolektivnog ugovora dobru institucionalnu saradnju i podršku njihovom radu.

Premijer je najavio da će Vlada KS kroz svoj rad unaprijediti i sve ono što je već dosad realizirano. Sam sistem predškolskog i osnovnog obrazovanja prilagodili su trenutnoj situaciji, predstavlja kombinaciju online i tradicionalnog načina izvođenja nastave.

Kako je naveo premijer Nenadić, to je izazov za sve u Kantonu Sarajevo, kao i da je Vlada KS ponosna i na ovaj ugovor.

Ministar Krivić rekao je nakon potpisivanja da je zadovoljan načinom na koji su se odvijali pregovori između pregovaračkih timova Vlade KS i Sindikata.

- Posebno me raduje činjenica da je taj sindikat razumio trenutno stanje u kojem se nalazi KS. U ovom trenutku kolektivni ugovor omogućava nesmetano funkcionisanje obrazovnog sistema - naglasio je ministar.

Kako je kazao, mnoge su stvari unaprijeđene, što će se i vidjeti, a ovo samo pokazuje da postoji kvalitetan dijalog između Sindikata i Vlade KS.

Potpisani Kolektivni ugovor važit će do 30. septembra 2022. godine.

- Tim ugovorom obezbijedili smo stabilnost obrazovnog procesa, naše članstvo više nema razloga za zabrinutost - potcrtao je predsjednik Sindikata Sivro.

Taj sindikat ima 3.400 članova, a Kolektivni ugovor se odnosi na oko 3.950 radnika predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja.

Sivro je pojasnio da taj ugovor nije ono što su oni željeli tokom javne rasprave, ali su zbog trenutne situacije i činjenice da su radnici u realnom sektoru ostajali bez posla, odustali od svojih pet miliona KM koji su tražili tokom trajanja javne rasprave.

- Zadovoljstvo nam je što su sva prava radnika sačuvana, neka čak i poboljšana i korigovana da bi bila jednaka za sve u svim vrtićima i osnovnim školama - istakao je Sivro.

Po njegovim riječima, posebno se vodilo računa o djeci s teškoćama u razvoju. Ugovorom je predviđeno da se asistenti, koji rade sa njima, neće više primati putem javnog konkursa nego će ih direktori, zajedno sa stručnim timovima odnosno onima koji budu radili Individualni prilagođeni program (IPP), primati u radni odnos za oba polugodišta u skladu sa potrebama djece.

Također, odsad će proces sporazumnog prelaska na upražnjena radna mjesta iz jedne u drugu školu biti transparentan. Realizirat će se putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. Upravo se, u tom procesu očekuju uštede, prvenstveno novca namijenjenog za prijevoz radnika, koji će se utrošiti na poboljšanje uvjeta rada u osnovnim školama.

I na kraju, kako navodi Služba za protokol i press Kantona Sarajevo, ono što nema nijedan kolektivni ugovor u BiH, a ni u Hrvatskoj jesu odredbe koje preciziraju rad od kuća ukoliko nas ponovno zadesi pandemija.

- Precizirani smo način na koji se isplaćuju plate, naknade i ostala prava. To smo definirali tim odredbama, te njima zaštitili i poslodavce. U situacijama proglašenja stanja pandemije i kad se radi od kuće, Ministarstvo i Sindikat će sporazumom definisati procese i voditi računa da se obrazovanje nesmetano odvija i ne bude na štetu radnika - zaključio je predsjednik Sindikata Sivro, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.