21.9.2020. 15:32
0
U BiH se stvaraju novi klasteri, medicinsko osoblje obolijeva a brojke opadaju: Kakva je zaista epidemiološka situacija?
Prema posljednjim informacijama u BiH je registrovano 92 pozitivnih na Covid-19. U Republici Srpskoj pozitivno je 35 osoba na novi soj koronavirusa, a u FBiH 57. Ukupno je obrađeno 860 testiranih uzoraka, od toga 503 u FBiH, a 357 u manjem bh. entitetu. U istom periodu preminulo je 6 pacijenata od posljedica zaraze koronavirusom.

Zvanične brojke sugerišu da je epidemiološka situacija u našoj zemlji sve povoljnija, no da li je zaista tako?

Od početka epidemije u BiH, strahuje se od toga da zdravstveni sistem doživi kolaps, a jedan od najvećih strahova počeo je da se ostvaruje. Medicinsko osoblje, naročito kadar potreban za liječenje i zbrinjavanje zaraženih pacijenata, obolijeva od Covida-19.

U Kantonalnoj bolnici Zenica virusom korona zaraženo je šest anesteziologa, od ukupno njih 12, zbog čega se rade samo hitni hirurški operativni zahvati, stoji u saopštenju na sajtu ove bolnice.

Navedeno je da se trenutno u Covid odjelu liječi 48 pacijenata, od kojih se pet nalazi na intenzivnoj  njezi, a tri pacijenta su na respiratoru.

Direktor bolnice, Rasim Skomorac, potvrdio je da su klinički centri u Sarajevu i Tuzli spremni izaći u susret i pomoći Kantonalnoj bolnici Zenica ustupanjem radnog osoblja ili prijemom pacijenata.

Epidemiološka situacija u Hercegovačko- neretvanskom kantonu odavno je nepovoljna. Svakodnevno se bilježi porast broja inficiranih, ali i umrlih od Covida-19. Da je stanje alarmantno govori i podatak da je virus ušao i u Dom za stara lica na Tekiji. U ovoj instituciji zaraženo je pet korisnika i jedna uposlenica.

- Imamo pet pozitivnih korisnika, njihovo kliničko stanje je zadovoljavajuće i pratimo ga preko nadležnog ljekara. Oni se svi nalaze u jednokrevetnim sobama i o njima brinu osobe koje su zdrave i koje su dobile dodatne instrukcije u vezi s ličnom zaštitom, kazao je direktor Doma zdravlja Stari Grad, dr. Edin Kapetanović.

Na koji način je virus ušao u starački dom za sada je, prema njegovim riječima, nepoznanica, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.