21.9.2020. 21:53
0
Sindikat državnih službenika KS: Utvrditi koliko treba za naše plate, a koliko za nosioce vlasti
Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo ocjenjuje neprimjerenom najavu premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića o smanjenju plata državnim službenicima i namještenicima, te ukazuju na hitnu potrebu izmjena Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.

U Sindikatu insistiraju da se ovaj zakon razdvoji na zakon o platama nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti i zakon o platama državnih službenika i namještenika KS. Sindikat traži da se tačno utvrdi iznos koji se odnosi na državne službenike i namještenike, a koji iznos se izdvaja za nosioce vlasti, kao i da se objelodani podatak koliko je do sada izdvojeno sredstava za privredu pogođenu korona virusom, jer niko ne izlazi sa tim podatkom što je ključno kao baza na osnovu čega se kreće u nove avanture sa promjenama u ovogodišnjem budžetu.

Neophodno je da sve ovo uradi ekspertni tim, a ne da se ovako važni koraci donose kao zaključci na Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) KS u kojem državna služba nema svoga legalnog i legitimnog predstavnika. ESV KS godinama radi mimo zakonskih propisa, a takvu situaciju koriste poslodavci kako bi iznudili ličnu korist na štetu svih radnika.

„Smatramo da se tokom krize oko koronavirusa mora razmišljati o ukidanju finansiranja političkih partija iz budžeta, smanjenju troškova reprezentacije, rada u brojnim nepotrebnim komisijama, upravnim i nadzornim odborima, smanjenju troškova službenih putovanja....“, poručuju iz Sindikata. Dodaju da svako smanjenje javne potrošnje neće puno pomoći i da će doći do smanjenja penzija i drugih socijalnih fondova.

„Potrebno se okrenuti dugoročnim mjerama koje bi donijele manje troškove u budžetu, jer državni službenici i namještenici nemaju visoke plate kao nosioci vlasti koji su se ovim lošim zakonskim rješenjem sakrili iza radnika“, poručuju iz Sindikata.

Dodaju da u svom članstvu imaju vatrogasce, inspektore, radnike pravosudnih institucija, uposlenike zavoda za planiranje i izgradnju koji vrijedno i odgovorno obavljaju sve radne zadatke... Prostor za pravljenje ušteda postoji i time se treba ozbiljno pozabaviti, ali ne umanjivati plate onima koji rade, već korisnicima budžeta koji to ničim nisu opravdali.

"Pitamo premijera i ministra finansija KS gdje su 2,5 miliona KM koje su skinuli iz budžeta sa stavke plata pa je zbog toga kasnila isplata zadnje plate i sve druge su upitne do kraja godine? Naš sindikat punih sedam mjeseci pokušava realizovati sastanak sa premijerom na kome bi razmatrali niz tema, od Kolektivnog ugovora, njegovih izmjena, kršenja prava državnim službenicima i namještenicima, ali do danas nismo dobili termin. Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo poručuje da će se svim sredstvima boriti protiv eventualno jednostrano donosenih odluka Vlade Kantona Sarajevo, te upućuje poziv Vladi KS da se što prije ogradi od ovakvih najava i pošalje poruku podrške i solidarnosti kako državnim službenicima i namještenicima tako i svim radnicima u našem kantonu", navode iz Sindikata. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.