23.9.2020. 8:33
0
Koronavirus u BiH: Jedan kanton je novo žarište, dok je u drugim epidemiološka situacija poboljšana
Zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom pogoršana je epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.


Dok je Zapadnohercegovački kanton proglasio stanje prirodne nesreće, Federalni štab civilne zaštite nije proglasio stanje prirodne nesreće za područje cijele Federacije. Poručili su, kantoni to mogu uraditi, ovisno o situaciji na njihovom području, objavio je BHRT. 

Zbog loše epidemiološke situacije, odnosno povećanja broja zaraženih koronavirusom stanje prirodne nesreće proglasio je Zapadnohercegovački kanton.

Iz istog razloga proglašenje stanja prirodne nesreće na nivou Federacije BiH zatražio je Krizni štab ministarstva zdravstva HNK. U tom kantonu zatražen je pojačan inspekcijski i policijski nadzor, te je donesena odluka da u učionicama može biti maksimalno 18 učenika.

"Rekla bih da je trenutačna situacija vrlo nepovoljna. To je razlog zbog naglog porasta slučaja koji se događa u tri hercegovačka kantona ZHK, HNK i Livanjski kanton. Međutim gledano cijelu Federaciju imamo poboljšanje u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu”, rekla je Mija Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
Dobre vijesti u Kantonu Sarajevo. Već nekoliko dana bilježi se znatno manji broj oboljelih. Ipak, stručnjaci apeliraju na građane da se pridržavaju postojećih mjera, jer se naredna dva mjeseca očekuje porast broja respiratornih infekcija, kaže infektolog Bakir Nakaš, a samim tim i povećanje broja zaraženih koronavirusom.

Nažalost u BiH uvijek imate neke ljude i neke grupe koje će negirati ono što postoji ili imati različite stavove što može dovesti do loših reakcija na određene mjere koje država propisuje”, kaže Nakaš.

Mjere se trenutno razlikuju unutar zemlje i ovise o pojedinačnim situacijama. Ipak, one zajedničke su držanje socijalne distance, nošenje maski, izbjegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima. U RS danas je 51 novozaražena osoba i nema popuštanja postojećih mjera, nego su donesene detaljnije smjernice za ugostiteljske objekte. Za jednim stolom dozvoljeno je sjedenje za maksimalno četiri osobe.

Nema ustajanja osim odlaska u toalet, nema sjedenja za šankovima, nema odlaska da se plati nego konobar dolazi, sve te mjere ostaju na snazi”, pojašnjava Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Za vrijeme lockdowna imali smo 3000 zaraženih, a do danas blizu 27.000 zaraženih koronavirusom i 757 smrtnih slučajeva.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.