24.9.2020. 21:45
0
U obnovljenom Domu zdravlja Stari Grad počeo sa radom Zavod za zdravstvenu zaštitu žena
U Domu zdravlja Stari Grad danas je zvanično počeo sa radom Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva – lokalitet Stari Grad.

Prostorije Zavoda bile su zatvorene od prošle godine zbog rekonstrukcije Doma zdravlja Stari Grad, a nakon što su radovi završeni, uslijedilo je njegovo opremanje. Iako su prostorije već odavno bile spremne za prijem pacijenata, usljed pandemije korona virusa služile su kao rezervni lokalitet ukoliko bi u nekom od dijelova Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva eventualno došlo do zaraze korona virusom.

Povodom početka rada u prostorijama čiju obnovu je finansirala Općina Stari Grad Sarajevo, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva – lokalitet Stari Grad posjetio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima. On je podsjetio da je Dom zdravlja Stari Grad počeo sa radom 01. marta nakon što je Općina Stari Grad finansirala njegovu punu rekonstrukciju. Povećan je kapacitet objekta, urađena nova fasada, zamijenjeni svi prozori i vrata, rasvjetna tijela, ugrađen lift, sanirani toaleti i urađena nova krovna konstrukcija.

„Vjerujem da je objekat Doma zdravlja Stari Grad trenutno najljepši dom zdravlja u Kantonu Sarajevo. Drago mi je što danas počinje sa radom i ovaj odjel i što će naše sugrađanke sada imati uslugu u Starom Gradu, a prema onome što smo vidjeli, uslovi su sada biti mnogo bolji. Obezbijeđen je novi namještaj i aparati, kao i informacioni sistem što će doprinijeti boljoj usluzi,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva mr.med.sci.dr.Enis Hasanović je izrazio uvjerenje da će se veliki broj pacijentica iz Starog Grada vratiti u ovu ustanovu, s obzirom da su dosad koristile usluge u centralnom objektu u ulici Josipa Vancaša.

„Prije renoviranja zgrade na ovom Odjelu je radio jedan ginekolog, isključivo radi manjeg broja pacijenata. Međutim, s obzirom koliko je divan ovaj novi Odjel probat ćemo povećati broj pacijenata. Imamo spremne dvije ordinacije i treću za ultrazvuk, što znači da ovdje možemo imati tri ginekologa i po potrebi ćemo ih dodavati,“ kazao je. Govoreći o uslovima koje pruža novi odjel, kazao je: „Novi je mobilijar, informatička oprema...imamo i novi alarmni i internetski sistem. Siguran sam da je ovo najljepši odjel u samom Domu zdravlja Stari Grad, ali i najljepši naš lokalitet u cijelom gradu,“ izjavio je dr Hasanović.

Dr Mersiha Bašić-Muharemović zasada je jedini ginekolog u ovoj ustanovi. „Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo je odredio jednog ginekologa u ovom trenutku i od danas počinjemo da radimo. Radno vrijeme je svaki dan, u periodu od 07:30 do 15:00, a imat ćemo i večernje termine do 20:00 za pacijentice koje rade. Novom aparaturom pratimo standarde što je vrlo teško u 21. vijeku. Menadžment Zavoda prati potrebe žena u Starom Gradu, i vjerujem da ćemo imati uslugu na nivou,“ izjavila je dr Bašić-Muharemović.

Rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad završena je u januaru ove godine. Da bi se povećao kapacitet objekta urađeno je nadziđivanje sjevernog i južnog krila. Objekat je potpuno funkcionalan za rad, a postigunto je da pruža nove, proširene usluge. Općina Stari Grad je rekonstrukciju Doma zdravlja finansirala iznosom višim od dva miliona konvertibilnih maraka.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.